Veletrh JobDays 2010 láká Čechy na práci v zahraničí

Praha – Na pražském Výstavišti dnes začíná již třetí ročník největšího mezinárodního veletrhu pracovních příležitostí v Česku. Letos si od něj pořadatelé slibují rekordní množství nabídek práce od vystavovatelů a větší zájem návštěvníků. Očekává se, že na veletrh dorazí asi dvacet tisíc návštěvníků a potenciálních zájemců o nová místa. Ti si však musejí pospíšit. Veletrh totiž potrvá pouze do 1. dubna.

V únoru dosáhla míra nezaměstnanosti v Česku 9,9 procenta. Bez práce tak bylo 580 tisíc lidí, zaměstnavatelé však nabízeli pouze 32 tisíc volných pracovních míst. JobDays 2010 tak přijde Čechům vhod. Nabízí volná místa českých i zahraničních firem jak v Česku, tak v cizině. Na veletrhu budou přítomni poradci ze 14 států celé Evropy. Největší příležitost najít si práci budou mít IT specialisté nebo zdravotní sestry. Na možnost vycestovat za prací do zahraničí poukazuje i podtitul veletrhu, tím je mobilita.

Podle Štěpánky Filipové, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí, v zahraničí pracuje mezi 40 a 60 tisíci Čechy, a naše ochota vycestovat do zahraničí vzrůstá. Přesto však za ostatními zeměmi Evropské unie v tomto ohledu zaostáváme.

Výstaviště se promění v obrovské přijímací řízení

Na JobDays 2010 budou mít své zastoupení personální agentury, internetové portály nabízející zaměstnání a další specialisté na trhu práce. Akce představuje vrchol v oboru human resources, tedy lidských zdrojů, a pořadatelé sázejí na to, že právě pracovníci v tomto oboru si veletrh nemohou nechat ujít.

Přes 120 vystavovatelů během tří dnů promění veletrh v obrovské přijímací řízení a informační centrum pro český trh. Akce zároveň nabízí řadu seminářů a školicí střediska, která mají návštěvníkům ukázat, jak uspět při přijímacích řízeních a úspěšně se uplatnit mezi konkurencí na trhu práce. Účastníci si také mohou zdokonalit životopis.

Přístup na veletrh i všechny vzdělávací semináře je zcela zdarma. Velkou výhodou je taktéž možnost žadatelů o práci setkat se tváří v tvář s potenciálními zaměstnavateli.

Vydáno pod