Loňský zisk firmy Philip Morris ČR stoupl o 40 procent

Praha/Kutná Hora – Zisk největší domácí tabákové skupiny Philip Morris vzrostl v roce 2009 o 40 procent na 2,15 miliardy korun. Tuzemské tržby firmy bez spotřební daně a DPH stouply o 49,7 procenta na více než 10 miliard korun. Předloňské prodeje byly nižší díky předzásobení obchodních partnerů kvůli očekávaným zvýšením spotřební daně od ledna 2008. Firma taktéž v dnešní pozvánce na výroční valnou hromadu navrhla zvýšit dividendu z loňského zisku z 560 korun na 780 korun na akcii.

Philip Morris ČR loni v Česku více prodával

Loňský prodej firmy v Česku stoupl o 35 procent. Vliv na vývoj mělo i již zmíněné předzásobení. Při vyloučení vlivu předzásobení by trh podle odhadu firmy klesl o 5,9 procenta, a to hlavně kvůli zvýšení cen cigaret a růstu spotřební daně.

I domácí odbyt společnosti Philip Morris ČR se loni meziročně zvýšil o 15,2 procenta. Při vyloučení vlivu předzásobení byl ale podle odhadu o 4,8 procenta nižší.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Do jeho portfolia patří značky Marlboro, L&M, Red & White, Philip Morris, Petra, Sparta a Start. Firma je členem skupiny Philip Morris International.