Špatné úvěry ukously GE Money Bank čtvrtinu zisku

Praha - GE Money Bank loni propadl čistý zisk o 26,5 procenta na 2,2 miliardy korun. Důvodem byly zvýšené ztráty z nesplácených úvěrů, které loni bance meziročně vzrostly o 1,6 miliardy korun. Bance se nicméně dařilo lákat nové klienty, vyšší poptávku zaznamenala zejména v oblasti úvěrových a vkladových produktů.

„Naše banka v roce 2009 dosáhla i přes obtížné hospodářské podmínky velkého pokroku. Byli jsme svědky silného růstu úvěrů i vkladů a počet našich klientů jsme navýšili na více než milion,“ komentoval výsledky generální ředitel GE Money Bank Peter Herbert.

Bance se dařilo i z hlediska kapitálové přiměřenosti, který dosáhla ke konci loňského roku 16,9 procenta, což je více než dvojnásobek toho, co požaduje jako záruku stability Česká národní banka. „Tyto údaje podtrhují silnou finanční pozici GE Money Bank. Ta má svůj základ v obezřetném řízení rizik a přísné provozní disciplíně,“ dodal Herbert.

Pokles zisků hlásí i další banky

GE Money Bank není jedinou českou bankou, které se kvůli špatným úvěrům a těžkostem vyvolaným finanční krizí propadl zisk. Například ČSOB sice loni vykázala rekordní zisk 17,4 miliardy korun. Takzvaný udržitelný čistý zisk jí ale meziročně klesl o 17 procent na 10,5 miliardy korun. Komerční banka loni vydělala 11 miliard korun, což znamenalo proti roku 2008 pokles o 16,4 procenta.

Hůře se dařilo také České spořitelně, která je podle počtu klientů největší bankou v Česku, konsolidovaný čistý zisk jí loni propadl o 24 procent na 12 miliard korun. UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk 2,77 miliardy, meziročně o téměř 44 procent méně. Výrazně lepší výsledky reportovala jen Raiffeisenbank. Čistý zisk loni zvýšila o 42 procent na 1,99 miliardy korun.

Vydáno pod