Zájem o komerční nemovitosti v Česku raketově roste

Praha - Investice do podnikatelských nemovitostí v Česku vzrostly za první čtvrtletí meziročně o 60 procent na 100 milionů eur, tedy asi na 2,5 miliardy korun. Mezi kupujícími nadále převažují hlavně čeští investoři. Vyplývá to ze statistik realitní poradenská společnost King Sturge, která očekává, že letos přijdou i velké transakce typu kancelářských budov Gemini a City Tower.

Realitní obchody uzavřené v prvních třech měsících roku 2010 dokládají zájem o nejkvalitnější komerční nemovitosti i v méně atraktivních lokalitách. Zájem byl také o starší nemovitosti, u nichž podle King Sturge klesla cenová hladina na „zajímavou úroveň“. Novou skupinou obchodů tvořily nákupy starších komerčních nemovitostí za účelem jejich přestavby.

Přijdou nové Gemini a City Tower

„Trh realitních investic začíná mírně ožívat. Předpokládáme, že v letošním roce budou uzavřeny obchody v celkovém objemu kolem 600 milionů eur, přičemž jedna až dvě velké transakce typu kancelářských budov Gemini či City Tower,“ míní analytik společnosti King Sturge Dušan Šťastník. V roce 2009 investoři na tuzemském realitním trhu utratili celkem 543 milionů eur (asi 13,8 miliardy korun).

Mezi letošními transakcemi je například sídlo koncernu Nestlé v Praze-Modřanech, které skupina CPI Group koupila od developera Sekyra Group za 22 milionů eur. Stejný investor koupil síť obchodů společnosti Betonstav za 18 milionů eur. Ze starších nemovitostí patří mezi významné obchody prvního čtvrtletí například nákup pražské budovy České typografie (bývalého Rudého Práva), v tomto případě ale hodnota transakce zveřejněná nebyla.