Pošta zvedla zisk o 80 procent - ušetřila na datových schránkách

Praha – O víc než osmdesát procent na 661 milionů korun loni vyrostl čistý zisk České pošty. Původně přitom podnik počítal s maximálně stomilionovým výdělkem. Příčinou výrazně lepšího výsledku byly hlavně mimořádné položky, především nižší investice a pozdější náběh projektu datových schránek.

„V letošním roce pošta plánuje kladnou nulu, tedy velmi mírný zisk," uvedla v pondělí generální ředitelka Marcela Hrdá. Pokud pošta nebude reagovat na elektronizaci vztahu státní správy a obyvatel, mohla by se podle ní už příští rok propadnout do ztráty.

Loni pošta doručila přes 658 milionů listových zásilek, o čtyři procenta méně než v roce 2008. Podle mluvčího Iva Mravinace tak pokračoval trend patrný v posledních sedmi letech. Počet doručovaných balíků se podle něj naopak zvýšil, ale pošta údaj s ohledem na konkurenci neuvádí. Do datových schránek loni pošta doručila 7,8 milionu zpráv, které nahrazují úřední doporučené dopisy.

Pošta loni ale také investovala. Většina ze zhruba 1,25 miliardy korun směřovala do nákupu technologií. Víc než 100 milionů padlo například na nový listovní třídič pro hlavní sběrný přepravní uzel v pražských Malešicích.

Do konce dubna by měla Hrdá předložit ministerstvu vnitra střednědobou strategii rozvoje pošty. Podle chystaného plánu se firma chce v budoucnu více zaměřit na poskytování služeb státu při jeho komunikaci s občany. Pošta by taky chtěla působit jako konsolidátor IT služeb pro státní úřady a rozšířit nabídku finančních služeb. Letos a v příštím roce by se podle Hrdé státní podnik neměl transformovat na akciovou společnost.