Kraje se snaží zachránit české včelařství

Praha – V minulosti patřil včelín skoro ke každé zahrádce. Dnes je situace jiná, včelařů prudce ubývá. Staří vymírají a mladým se do náročného koníčku nechce. Investice do výroby medu jsou totiž finančně náročné, včelstva často vymírají na různé nemoci, a navíc se zvýšila i cena cukru, kterým včelaři hmyz dokrmují. Zatímco před dvaceti lety bylo podle statistik Českého svazu včelařů v Česku 808 tisíc včelstev, do roku 2008 jejich počet klesl na 460 tisíc. Zajistit med pro budoucí generace se nyní rozhodly některé kraje. Ze svých rozpočtů dotují mladé lidi, kteří se rozhodli pořídit si úly.

Dotace mladým včelařům poskytuje třeba Jihočeský kraj. „Kraj podpořil začínající včelaře částkou 800 tisíc korun,“ uvedl radní kraje Karel Vlasák (ODS). Na peníze si sáhla zhruba sedmdesátka začátečníků.

Plzeňský kraj mezi mladé včelaře rozdělí necelé dva miliony. A již potřetí vyhlásil program podpory mladých chovatelů včel i Moravskoslezský kraj. Začínajícím včelařům nabízí dotaci ve výši 75 procent vynaložených nákladů v období od počátku ledna až do června letošního roku. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se medonosnému hmyzu věnují už delší dobu. Příspěvek jim může pokrýt padesát procent výdajů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Včelaři dotace pro mladé vítají. „Je to správné, protože ti staří většinou ubývají,“ míní včelař Antonín Zvonovec. Průměrný věk dnešního včelaře se podle svazu včelařů pohybuje kolem šedesáti let.

Včelaři lákají spotřebitele na novinky

„Dělám takovou raritku – čokoládový med – který se docela osvědčil a mají ho rády hlavně děti,“ říká mladý včelař Marek Otípka.

V posledních dvaceti letech podle statistik počet včelařů klesá, nejhorší situace nastala předloni. „Přibližně 80 tisíc včelstev zahynulo kvůli varoáze,“ připomněl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Úbytek včelařů se podařilo zvrátit až loni, kdy přibylo zhruba 200 nových chovatelů. Také tuzemská produkce medu vzrostla, a to o 13 procent na téměř 7 000 tun. Včelaře ale stále trápí nízká spotřeba medu v Česku, která činí jen asi půl kila na obyvatele a rok. V ostatních evropských zemích je to přitom zhruba šest kilogramů.

Vydáno pod