Soud zkusí najít nového zájemce o reorganizaci OP Prostějov

Brno – Soud se pokusí najít zájemce, který by restrukturalizoval zadlužený prostějovský Oděvní podnik. Osloví proto další subjekty včetně věřitelů firmy. Po neveřejném jednání prozatímního věřitelského výboru před brněnským krajským soudem to řekl mediální zástupce firmy Karel Samec. Soud reorganizaci OP Prostějov povolil na začátku března, vedení firmy ale od plánu jej předložit odstoupilo. Reorganizace je přitom poslední šancí, jak se firma může vyhnout konkurzu.

Věřitelům podnik dluží zhruba 1,6 miliardy korun. O dalším osudu firmy a dalším postupu se rozhodne za měsíc na schůzi věřitelů. Jednou z možností je, že někdo reorganizaci navrhne, další ale stále zůstává prohlášení konkurzu. Na předložení návrhu na reorganizaci ale mají věřitelé a další subjekty 120 dní od povolení reorganizace, tedy zhruba do začátku července.

„Návrh reorganizačního plánu by měl být případně v základních obrysech představen 26. dubna na další schůzi věřitelů,“ uvedl Samec. Vytvoření původního reorganizačního plánu se management firmy vzdal, neboť nesehnal peníze na provoz.

Předběžný věřitelský výbor zároveň schválil návrhy managementu, které se týkají provozních výdajů firmy. „To by mělo umožnit další pokračování výroby minimálně do konání jednání věřitelů 26. dubna,“ podotkl Samec. Jedná se zejména o možnost využití inkas z prodeje zboží a plateb od zákazníků pro financování současných zakázek ve výrobě. Výroba v podniku zatím stále pokračuje, zakázky má podnik zajištěny do konce dubna. Firma připravuje snížení počtu zaměstnanců. Těch má nyní asi 1 500, dalších 300 je na mateřské či rodičovské dovolené.

OP Prostějov je největším textilním výrobcem v zemi. Loni mu podle předběžných odhadů klesly tržby o 42 procent na 1,13 miliardy korun a hospodaření zakončil ztrátou zhruba 363 milionů korun. V roce 2008 činila ztráta podniku dokonce 1,1 miliardy.

Insolvenční řízení s firmou zahájil brněnský krajský soud v druhé polovině ledna. Firma jej o to požádala sama s ohledem na svou špatnou finanční situaci. Podle vedení podniku ji zavinil soustavný propad tržeb, snižování marží a propad cash-flow. Obrat tuzemských oděvních firem negativně ovlivňují kurzové výkyvy a také levná pracovní síla v asijských zemích.

Vydáno pod