Moravan Aviation skončí v konkurzu

Otrokovice – Naděje na záchranu jedné tradiční české firmy skončily. Krajský soud v Brně dnes společně s věřiteli rozhodl, že pošle do konkurzu legendárního otrokovického výrobce letadel – firmu Moravan Aviation. Firma je totiž od konce ledna v úpadku, devíti desítkám věřitelů dluží asi 100 milionů korun. Firmě nepomohlo ani to, že podle zástupce Moravanu majitel firmy, irský QucomHaps, údajně poslal na účet firmy 3,7 milionu dolarů na řešení pohledávek.

„Bude následovat dokončení soupisu majetkové podstaty, pro to potřebuji samozřejmě zajistit účetnictví, učinit z toho následné kroky připravit vše tak abych mohl začít zpeněžovat majetek,“ nastínil neveselou budoucnost podniku insolvenční správce Daniel Ševčík.

Moravan Aviation koupil nynější irský majitel před třemi roky v dražbě za 50 milionů korun. V insolvenci je od loňského července. Moravan se věnoval výrobě celokovových letadel ZLIN, které jsou určeny například pro výcvik pilotů, přepravu či akrobacii.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Společnost, která se dříve jmenovala CzechAircraft, zvítězila v roce 2006 v tendru na prodej částí konkurzních podstat společností Moravan a Moravan Aeroplanes. Za více než 50 milionů korun tehdy získala soubor movitých a nemovitých věcí, které jí umožnily provozovat továrnu jako funkční celek. Část majetku obou zkrachovalých společností zůstala součástí konkurzů.

Tradice firmy z Otrokovic sahá do roku 1934, kdy ji jako Zlínské letecké závody založil obuvnický magnát Jan Baťa. Podnik začal výrobou bezmotorových, pak také motorových kluzáků a letadel. Továrna celkem vyrobila přes pět tisíc letadel, v posledních letech ale vyráběla jenom několik letadel ročně.

Vydáno pod