Šetřit na životním pojištění se nemusí vyplatit

Praha – Celá řada lidí se loni snažila ušetřit a mimo jiné vypovídala i smlouvy o investičním životním pojištění. Podle odborníků tak ale klienti pojišťoven přišli o nemalé částky – pokud smlouvu zrušili předčasně, vrátil se jim jenom zlomek z dosavadních úspor. Mnoho z nich totiž nepochopilo podstatu životního pojištění, tedy že jde hlavně o pojištění a investice jsou jen doplňkem. Potvrzuje to i průzkum České asociace pojišťoven, ve kterém se ptali, co lidé od pojištění čekají.

Z průzkumu vyplynulo, že tři čtvrtiny klientů chtějí prostřednictvím životního pojištění zabezpečit své blízké. Jenže zhruba 75 procent peněz, které na pojistném zaplatí, jde do spořicí složky. „Je to tak, že ty částky jsou sjednávány velmi malé a v případě nějaké nenadálé události by nastal problém,“ popisuje Filip Král z Kooperativy.

I když lidé prostřednictvím investičního životní pojištění převážně spoří, ani tento nástroj nevyužívají bezchybně. Ukázalo se to například loni. Lidé, kteří se dostali do finančních problémů, je měli tendenci řešit výpovědí životního pojištění. Podle odborníků to ale není ta nejlepší volba. „V průběhu prvních dvou let klient na svém investičním účtu nemá prakticky nic. Veškeré platby, které uskuteční, jdou buď na úhradu nákladů spojených s distribucí, nebo na krytí rizikového pojištění,“ vysvětluje šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník.

Ekonomika ČT24: Neprůhledné životní pojistky (zdroj: ČT24)

Experti proto doporučují pojištění spíš nerušit, ale snížit spořicí složku a dočasně tak platit jen za krytí rizik. Při předčasné výpovědi smlouvy totiž nedostanou zpět ani to, co si do té doby stihli naspořit.