Špatné zprávy pro Orco, loni snížilo ztrátu pouze na 6,4 miliardy

Praha - Jedna z největších developerských společností ve střední Evropě Orco oznámila své ekonomické výsledky. Firma v roce 2009 snížila ztrátu na 250,564 milionu eur, což je zhruba 6,4 miliardy korun. Své akcionáře ale těmito čísly rozhodně nepotěšila, analytici totiž očekávali, že konečný účet z minulého roku dopadne lépe. Dá se tak očekávat, že nová informace o hospodaření Orca podílníky utvrdí v jejich rozhodnutí odvolat současné nejvyšší vedení společnosti. Tato realitka se totiž zatím nedokázala vzpamatovat z hypoteční a následné ekonomické krize, takže její dluhy se pohybují v řádech desítek miliard korun.

Analytici původně odhadovali, že by se ztráta Orca mohla pohybovat na úrovni 208 až 217 milionů eur. Tržby Orca se v loňském roce snížily na 251,53 milionů eur z 299,93 milionu eur v roce 2008. Analytici přitom v průměru odhadovali jejich výši na 239,69 milionu eur.

Orco nyní dokončuje plán své záchrany, který má být věřitelům k dispozici na konci března. Současnému vedení Orca, které vede jeho zakladatel Jean Francois Ott, se ale ve čtvrtek objevil nový vyzyvatel. Stala se jím lucemburská společnost Millenius Investments, která se s podílem 7,74 procenta dostala do čela akcionářů Orca.

Akcionáři chtějí odvolat vedení

Spolu s dalšími menšími podílníky, s nimiž má přes deset procent akcií, nyní žádá svolání valné hromady a odstoupení současného vedení. O odvolání manažerů Orca usilovalo už loni sdružení menšinových akcionářů SOS Orco. Na valné hromadě firmy v červenci 2009 ale získalo sdružení právo zastupovat jen 0,2 procenta akcionářů firmy.

Orco se topí v dluzích

Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě. Mezi největší připravované projekty firmy patří výstavba bytového a komerčního komplexu v Praze-Bubnech, do kterého chce investovat desítky miliard korun. Firma se ale současně už rok nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli. Dluh developera činí přibližně 1,6 miliardy eur (kolem 41 miliard korun). Soud v Paříží nedávno ochranu prodloužil o další tři měsíce do 25. června.

Vydáno pod