Zaměstnanci automobilek dále vyjednávají o platech, v TPCA slaví úspěch

Kolín - Boj o vyšší mzdy jede v tuzemských automobilkách na plné obrátky. Například kolínská automobilka TPCA nakonec zvýší od dubna zaměstnancům mzdy o dvě a půl procenta. Vyplývá to z návrhu kolektivní smlouvy, který podepsalo vedení s odboráři. Po týdnech diskuzí se tak konečně dohodli. Odbory už dříve řekly, že chtějí přidat až pět procent, výrobci to ale razantně odmítají. Předáci Škody Auto nebo Hyundai ve vyjednávání stále pokračují.

„I odbory si uvědomují současnou situaci firem. Možnosti zaměstnavatelů jsou nyní výrazně nižší, protože v řadě firem došlo k propadu produkce. Návrh zaměstnavatelů na růst platů se tak pohybuje mezi jedním a dvěma procenty,“ zdůraznil ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Zaměstnanci TPCA si ale polepší. Díky vyšší mzdě a dalším odměnám najdou už na dubnové výplatní pásce o více než tisíc korun měsíčně, jednoletá smlouva navíc zajišťuje, že firma nepropustí pro nadbytečnost žádného zaměstnance.

Ludmila Kodlová, šéfka odborů TPCA

„Jednání probíhalo neobvykle dlouho a samozřejmě jsme šli do vyjednávání s podstatně vyššími cíli. Ovšem musíme zůstat realističtí. Co jsme nestačili vybojovat tento rok, to si necháme na ten příští.“

Vyjednávání v automobilkách (zdroj: ČT24)

Naopak společnost Škoda Auto už dříve uvedla, že by platy nejraději na další dva roky zmrazila. To se odborům pochopitelně nelíbí, jednání v největší domácí automobilce tak pokračují i dnes. Největší boj se ale povede o mzdy v automobilce Hyundai. Zaměstnanci nošovické továrny berou podle odborářů průměrně o 10 tisíc korun méně než ve Škodovce i TPCA.

Práce v Nošovicích
Zdroj: ČT24