Březnový růst cen v eurozóně se vyšplhal na 1,5 procenta

Brusel - Výrazný nárůst zaznamenala v průběhu března inflace v eurozóně. Podle dnešního prvního odhadu evropského statistického úřadu Eurostat se v březnu meziročně vyšplhala na 1,5 procenta, zatímco v únoru činila 0,9 procenta. Odhad Eurostatu předčil očekávání analytiků, experti oslovení agenturou Reuters očekávali v průměru inflaci ve výši 1,1 procenta. Podle agentury ukazují data křehkost současného zotavování evropského hospodářství z nejvážnější krize v dějinách Evropské unie.

Míra inflace je i nadále pod cílem dvou procent, který stanovila Evropská centrální banka (ECB). Analytici očekávají, že ECB nechá současné úrokové sazby na stejné úrovni až do konce letoška či do příštího roku. Základní úrok v eurozóně je nyní na jednom procentu, tedy rekordním minimu.

„Březnový nárůst inflace v eurozóně souvisel hlavně s energetickými dopady a měl by být krátkodobý,“ vysvětlila Jennifer McKeown z Capital Economics. Podle Howarda Archera z IHS Global Insight roli hrály i vyšší ceny potravin. Inflační tlaky podle něj zůstanou i nadále utlumené: „Přes zaznamenaný nárůst inflace v březnu je výhled dost pozitivní.“

Rostoucí ceny v eurozóně sleduje index spotřebitelských cen měnové unie (MUICP). Podle Eurostatu bývá tento „rychlý odhad“ velmi přesný a jen málokdy se od něj konečný výsledek liší o více než 0,1 procentního bodu. Eurozónu tvoří 16 členských zemí Evropské unie. Jako poslední do ní loni v lednu vstoupilo Slovensko.

Inflace v Eurozóně
Zdroj: ČT24