Obama dává zelenou těžbě ropy na území USA

Washington - Americký prezident Barack Obama je připraven dovolit těžbu ropy a zemního plynu u pobřeží státu Virginie. Mimo Mexický záliv půjde o první povolení úřadu k těžbě u pobřeží Spojených států po 20 letech. Obama tím chce snížit závislost země na zahraniční ropě a vytvořit nová pracovní místa.

U pobřeží Spojených států se po dvě desetiletí nesmělo kvůli obavám z ekologických škod těžit. Situace se ale začala měnit v roce 2008. Tehdy cena ropy vylétla do rekordních výšek. „Klasické argumenty jdou v tom směru, že současné technologie už umožňují daleko ekologičtější způsoby, než tomu bylo před 15 lety. Na druhou stranu je jasné, že současná ekonomická situace také trošku vybízí k argumentům typu tvorby pracovních míst,“ vysvětlil Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše jsou v současnosti zkoumány nejvhodnější lokality: „Zatím je uvolnění těžby relativně omezené, bude se těžit jenom v Atlantiku a částečně na východním pobřeží Floridy.“

USA se bez zahraniční ropy neobejdou

Například oblast, která se nachází několik desítek kilometrů od pobřeží Virginie, by mohla ukrývat asi 130 milionů barelů ropy. Ani přes velké zásoby se ale Spojené státy podle analytiků bez zahraniční ropy neobejdou. „Nelze se spoléhat na to, že by se Spojené státy v následujících letech staly na ropě soběstačné. Nicméně je pravdou, že importy by mohly být do určité míry omezeny. A Spojené státy by měly i větší rezervy v případě geopolitických tlaků,“ dodává Hatlapatka.

O případnou těžbu na území Spojených států má zájem řada těžařských gigantů, jedná se přitom také o ústupek Obamy republikánům. Prezident chce totiž prosadit zákon o změnách klimatu - právě výměnou za to, že bude otevřený k prodeji nových licencí k těžbě.