Rusko po 12 letech vydá kvůli deficitu nové dluhopisy

Moskva – Ruský ministr financí Alexej Kudrin dnes uvedl, že Rusko pravděpodobně na konci dubna vydá dluhopisy. Příčinou je letošní rozpočtový deficit, který potřebuje Rusko pokrýt. Země by tak dluhopisy vydala poprvé za 12 let od finanční krize, která ji postihla v roce 1998. Po tomto kolapsu pozdější prezident Ruska Vladimir Putin rozhodl, že země splatí objemný dluh z dob Sovětského svazu a že se během jeho osmiletého prezidentského mandátu stát nebude dále zadlužovat. Rusko splatilo dluh cizině v roce 2006.

Ruský deficit dosáhne 6,4 procent

Země ale v současnosti potřebuje zalepit rozpočtový deficit novou půjčkou. Schodek letos zřejmě dosáhne 6,4 procenta výkonu ekonomiky. Ruské tiskové agentury dnes citovaly Kudrina, který řekl, že se ruští představitelé setkají v dubnu s investory v Asii, Evropě a Spojených státech. Podle reakce pak rozhodnou, kdy a v jakém rozsahu země eurobondy vydá.

První část těchto obligací bude podle Kudrina zřejmě v dolarech. Rusko také uvažuje o eurobondech ve své měně. Vláda sice schválila na letošní rok zahraniční půjčku 17,8 miliardy dolarů, podle ministra si ale Rusko půjčí výrazně méně.

Vydáno pod