ČNB si půjčí od měnového fondu miliardu eur

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes podepsal s Českou národní bankou dohodu o půjčce až 1,03 miliardy eur (zhruba 26,3 miliardy korun). Jde o součást až 75 miliard eur, jež fondu loni přislíbila Evropská unie, aby měl více prostředků na půjčky zemím, které se dostaly do finančních potíží. Fond o tom dnes informoval na svých webových stránkách.

Členské státy Evropské unie mu již na základě dohod z této částky dosud poskytly 50 miliard eur. Dnešní podpis smlouvy s ČNB tak znamená další navýšení částky, již má Mezinárodní měnový fond na záchranu členských zemí k dispozici.

Evropská unie loni v dubnu přislíbila navýšit prostředky pro MMF na summitu zemí skupiny G20 v Londýně. Šlo zejména o to, aby fond mohl být akceschopnější při pomoci svým členským zemím, které by se samy nedokázaly vypořádat s dopady finanční krize a následné hluboké hospodářské recese.

MMF již půjčil Maďarsku

Již předtím takto Mezinárodní měnový fond pomohl například zadluženému Maďarsku, které se kvůli krizi dostalo do bezvýchodné situace. V současnosti se spekulovalo o tom, že fond možná bude muset pomoci Řecku, jež se podobně jako Maďarsko ocitlo v hluboké rozpočtové krizi.