Odbory Škody odmítly růst mezd o 2,5 procenta, hrozí protesty

Mladá Boleslav - Škodovácké odbory odmítly minulý týden i třetí návrh firmy na novou kolektivní smlouvu. Automobilka nabízela růst tarifní složky platu od dubna o dvě procenta, od října pak o dalších půl procenta. Navrhovaná jednorázová platba za duben pak vzrostl z původně nabízeného 1000 korun na 8000 Kč. Odbory však i tuto nabídku nepovažují za dostatečnou, začaly proto s přípravou protestních akcí, informuje dnešní vydání Škodováckého odboráře. V tomto týdnu se konalo další jednání, jeho výsledek však není zatím znám. Přesné požadavky odborů nejsou od počátku vyjednávání známy.

Jak dříve uvedl odborářský předseda Jaroslava Povšík, chtějí odbory především zajistit inflaci, protože její odhady jsou rozdílné a pohybují se od nuly až k pěti procentům. Nedá se proto odhadnout, jak bude situace vypadat na konci roku či dokonce v roce 2011. Ke kolektivní smlouvě požadují takzvanou inflační doložku.

Vzhledem k prodlužujícímu se vyjednávání se začalo spekulovat o případné stávce. „K jakémukoliv protestu či stávce bychom sáhli až v krajním případě,“ podotkl Povšík. Uvedl však, že pokud se přístup firmy nezlepší do vypršení současné mzdové dohody, což bylo ve středu, bude takový postup nevyhnutelný.

S přípravou protestních akcí začaly odbory v pondělí, jakou budou mít případně podobu, zatím není jasné. Současná průměrná mzda dělníků v podniku je 26 500 korun. Škoda Auto má asi 24 000 pracovníků, patří k největším zaměstnavatelům v Česku.

Vydáno pod