Ekonomický růst v nových zemích unie bude pomalejší než před krizí

Varšava - Ekonomický růst by se měl navrátit do nových členských zemí Evropské unie ze střední a východní Evropy již letos, na úroveň před finančními a ekonomickými otřesy minulých dvou let se však růstová tempa dostanou až ke konci roku 2011. S povzbudivou zprávou přišla Světová banka v dnešní zprávě o hospodářských vyhlídkách skupiny EU10. Pro Česko letos předpovídá růst o 1,3 procenta po loňském oslabení o 4,2 procenta, zatímco Slovensko by loňský propad o 4,7 procenta mělo vystřídat oživením ve výši 1,9 procenta.

Ekonomika skupiny EU10 by po loňském propadu o 3,6 procenta měla na základě údajů z posledních prognóz Evropské komise a od vlád členských zemí letos oživit o 1,6 procenta a příští rok zrychlit růst na 3,6 procenta. Nové země z východní části unie by tak měly růst rychleji než staří členové z EU15, u nichž se čeká letos jen 1,2procentní nárůst.

Růst zůstane slabší až do příštího roku

Světová banka uvádí, že podrobné indikátory naznačují pokračování hospodářské aktivity v oblasti EU10 v prvních měsících tohoto roku v postupném oživování. To bude mít podporu v rychlém globálním obnovení růstu, stabilizaci na finančních trzích, nízkých úrokových sazbách a lepším využití fondů EU. Růst však zůstane slabší až do příštího roku a banka počítá s jeho návratem na předkrizovou úroveň až v druhé polovině roku 2011.

V rámci celé oblasti se tempo oživování bude lišit. V letošním roce bude nejvyšší v Polsku, na Slovensku, v Česku, Litvě a Rumunsku. Ovšem Estonsko a Lotyšsko ještě zažijí mírný pokles. Všechny tři pobaltské republiky si však nejrychleji polepší co do rozsahu oživení, jelikož loni se propadly tempy kolem 15 procent.

V důsledku loňského poklesu ekonomiky v celé EU10 kromě Rumunska však bude nezaměstnanost podle vládních prognóz dál stoupat a z loňského průměru 8,8 procenta se letos dostane na 9,5 procenta. Propadem byli nejvíce postiženi muži, jelikož recese srazila nejvíce produkci stavebnictví a průmyslu; další postiženou skupinou byli mladí lidé do 24 let, kde zůstane situace ještě několik let špatná.

Kaspar Richter, hlavní autor zprávy Světové banky:

„Nezaměstnanost nadále roste a její pokles se čeká až v roce 2011. Vzhledem ke slabému oživení budou zřejmě firmy odkládat přijímání nových pracovníků, dokud se nezlepší růstová očekávání.“


Hlavní autor zprávy Světové banky Kaspar Richter připomněl, že některé země včetně Česka, Slovenska nebo Rumunska již začaly s ozdravováním veřejných financí, což může zdejší trhy práce rovněž oslabit. Světová banka nabádá země regionu, aby zajistily ekonomické oživení tím, že uskuteční fiskální konsolidaci a omezí a zefektivní vládní sektor. K růstu by přispělo i zlepšení investičního klimatu, které zvyšuje produktivitu a vytváří pracovní místa.

Podle Světové banky musí vlády spojit dohromady strategie ozdravování vládních financí a ústupu od protikrizových stimulací s takovou podporou hospodářského oživení, která povzbudí investice. Podpořit růst by mohla i nová unijní strategie ekonomického rozvoje „Evropa 2020“, ovšem za předpokladu, že se bude dělat dobře.

  • Akcie zdroj: financialadvice.co.uk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1369/136844.jpg
  • Světová banka autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4787.gif