Veřejné prádelny nejsou jen pro bohaté

Praha – Na západě je praní ve veřejných prádelnách docela běžné. U nás je ovšem vytěsnila léta totality, zmizely v 60. letech minulého století. Po revoluci navazovali podnikatelé na tradici českých prádelen spíše pomalu a vlažně. Klientelu prádelen tvoří především zahraniční studenti, pere se také pro hotely a menší penziony. V poslední době ale začínají služeb prádelen využívat i Češi. Podle slov některých z nich vyjde praní v prádelně a ve vlastní pračce cenově téměř stejně. A ještě člověk ušetří místo v přeplněném bytě.

Malý byt, do kterého se vejde pračka jen těžko, může být jedním z motivů, proč se lidé rozhodují prát ve veřejných prádelnách. Není to ale jediný důvod. „V dnešní době, protože je všechno uspěchané a lidé hodně podnikají, si myslím, že je to pro ně velká úspora času,“ míní majitelka prádelny Zdeňka Dostálová.

Pražské prádelny ale těží zejména z přívalu cizinců, kteří do Prahy jezdí třeba za studiem nebo za poznáním. „Konkrétně Praha má to specifikum, že má hodně cizinců. Takže k nám chodí spousta studentů, stážistů, především ze Spojených států, pak jsou to sezonně turisté, jsou to lidé, kterým momentálně nefunguje pračka. Ale jsou to i manažeři, v tomto případě se však spíš jedná o žehlení, o speciální servis,“ uvedla provozovatelka prádelny Vlasta Simerská.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Kolik služby prádelen stojí?

Samoobslužné vyprání 5 kilogramů prádla se pohybuje kolem 70 korun. A na stejnou cenu vyjde i sušení. Mandlování jednoho kila prádla se pohybuje kolem 20 až 40 korun.

Pokud má zákazník zájem, aby prádelna jeho prádlo vyprala a usušila bez jeho vlastního přičinění, zaplatí za 9 kilogramů prádla zhruba 250 korun. Prádelny si na tuto tzv. kompletní službu většinou berou dva až tři dny. Cena žehlení se pohybuje od 20 do 40 korun za kus. Nejlevněji klienty prádelen přitom vyjdou trička, nejdražší jsou košile a halenky.

I prádelny zasáhla krize

Přestože v Česku stále není v oblasti prádelen nijak silná konkurence, hospodářská krize dolehla i na toto odvětví. „Krize nás zasáhla téměř učebnicově, protože minulý rok, který byl nastartovaný fantasticky, měl výrazný sešup v září,“ podotkla Simerská. Až do poloviny února prudce ubývalo českých i zahraničních klientů mnohem více, než na to byly v zimním období prádelny zvyklé v minulých letech.

„Krize nás zasáhla hodně, protože dřív jsme měli o hodně víc zákazníků, než máme teď. My pereme pro drobné obyvatelstvo, podniky, hotely, penziony i pro státní instituce a všude se šetří,“ dodala Dostálová. Obrat by mohla přinést nadcházející letní sezona, která každoročně bývá pro prádelny díky přílivu zahraničních turistů mnohem příznivější.

  • Dvoutisícová bankovka autor: David Veis, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/10/903.jpg
  • Veřejná prádelna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1545/154405.jpg
Vydáno pod