Dopravci odvedli do státní kasy za první čtvrtletí o 15 procent více než loni

Praha - Za první tři měsíce letošního roku zaplatili silniční dopravci na mýtném v Česku 1,47 miliardy korun. Jedná se o 15 procent více než ve stejném období loňska. Částečně se na nárůstu podílejí malé nákladní vozy od 3,5 tuny do 12 tun, které platí mýtné povinně až od letošního února. Až do konce ledna mohly jezdit na dálniční známky. Samotné kamiony nad 12 tun zaplatily za čtvrtletí o šest procent více než loni.

„Nárůst samozřejmě ovlivnilo rozšíření mýtné povinnosti, ale na zvýšené nákladní dopravě se projevuje i oživení české a evropské ekonomiky,“ vysvětlila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková. Podle generálního ředitele provozovatele mýtného systému Kapsch Karla Feixe připadá zhruba 10 procent na malé nákladní vozy, pětiprocentní růst je možné připsat ekonomickému oživení.

Letos mýtné láme rekordy. V březnu se na něm nikdy nevybralo tolik peněz jako letos. „Je to opravdu rekord v tříleté historii výběru mýta. Je to dáno lepší ekonomickou situací a většími výkony dopravců,“ vysvětlil Feix.

Výběr mýta stoupl (zdroj: ČT24)

Dobře nastartované výběry nepřibrzdilo ani zvýšení pátečným sazeb, ke kterému došlo v únoru. Podle dat systému MYTO CZ přitom kamionový provoz před víkendem snížil o deset až 15 procent. Na celkové výběry páteční sazby vliv nemají, neboť v jiné dny jsou naopak trochu nižší.

Letošní rekordy by tak mohly pomoci navrátit výběry mýta na předkrizovou úroveň roku 2008. Očekává se, že by za celý letošní rok mohl stát na mýtném vybrat přes šest miliard korun.

Výběr mýtného v březnu
Zdroj: ČT24