Nahrávací společnosti EMI hrozí, že ji spolkne Citigroup

Londýn - Nad nahrávací společností EMI se stahují mračna. EMI totiž hrozí, že ji převezme bankovní skupina Citigroup, neboť se firmě nepodařilo prodat distribuční práva ke svým nahrávkám pro Severní Ameriku rivalům Universal Music Group a Sony Music. Nedohodla se s nimi na ceně. S informací přišel zdroj informovaný o jednáních, EMI se však ke zprávě odmítla vyjádřit.

Ve svém „repertoáru“ má EMI skladby skupin Beatles, Coldplay a Pink Floyd či písně popové zpěvačky Lily Allenové. Nahrávací společnost doufala, že za prodej pětileté licenční smlouvy získá kolem 200 milionů liber, tedy přes 5,7 miliardy korun.

EMI prochází další zatěžkávací zkouškou

I s problémy se EMI drží nad vodou od roku 2007, kdy ji před úvěrovou krizí koupila soukromá investiční skupina Terra Firma Capital Partners za 4,2 miliardy liber. Za restrukturalizace, která následovala, opustilo zadluženou EMI několik velkých jmen včetně Rolling Stones a Radiohead.

EMI musí do poloviny června získat 120 milionů liber, aby splnila své úvěrové závazky vůči americké Citigroup. Jestliže společnost peníze nezíská od investorů a úvěr nesplatí včas, Citigroup ji může převzít a poté prodat dál nebo rozdělit.