TOP 09: Podporu stavebního spoření chceme omezit

Praha - Strana TOP 09 by chtěla po volbách omezit státní příspěvek na stavební spoření, aby na něj stát nemusel každý rok dávat 12 až 13 miliard korun. Podle lídra strany Miroslava Kalouska by příspěvek měli dostávat jen lidé, kteří stavební spoření opravdu použijí na své bydlení. Omezení by se podle něj mělo týkat i stávajících smluv o stavebním spoření. Informaci přineslo dnešní vydání Hospodářských novin.

„Státní podporu stavebnímu spoření chceme důsledně vázat skutečně na stavební účely. Pokud si necháte vyplatit naspořené peníze na nedefinovaný účel, tak vám bude státní podpora významně zkrácena,“ uvedl Kalousek.

Jeho plán ušetřit státu na stavebním spoření nemá zase tak špatnou šanci uspět. Nesouhlasí s ním sice ČSSD ani lidovci, ale ODS ho podporuje. Ta by dokonce státní podporu lidem, kteří nepoužijí spoření na účely spojené s bydlením, rovnou zrušila. „Podmínky pro stavební spoření chceme zpřísnit. Pokud by ho člověk nepoužil na účely svého bydlení, tak by musel státní podporu vrátit,“ řekl HN ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Pro koho by změna platila?

ODS se ale s Kalouskem neshodne, koho by se mělo omezení stavebního spoření týkat. Zatímco TOP 09 by chtěla, aby se snížení podpory týkalo všech pěti milionů Čechů, kteří už spoření mají, ODS ho chce až pro nové smlouvy.

Kalousek nechce státní podporu úplně zrušit, protože by mohlo podle něj dojít k systémovému kolapsu. „Ale jsou různé varianty a upřímně řečeno, rádi se domluvíme na jakékoliv, když splní dva cíle: snížení finanční náročnosti a přísnější vázání na stavební práce.“

S tím, že by snížení státní podpory u již uzavřených smluv mohlo být protiústavní, jak namítá ODS, Kalousek nesouhlasí. Ještě jako ministr financí si prý nechal udělat dvě nezávislé právní analýzy, které nabízejí cestu, jak to riziko podstoupit.

  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/789/78802.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1101/110006.jpg
Vydáno pod