Daimler se přiznal k úplatkům, před soudem neskončí

Washington – Výrobce mercedesů Daimler přiznal vinu v jedné z největších úplatkářských kauz, která údajně sahala do 22 zemí světa. Proces se zahraniční firmou ve Spojených státech tak vlastně končí dřív, než začal. Daimler za vyhnutí se soudu nicméně zaplatí pokutu ve výši 185 milionů dolarů (3,5 miliardy korun). Podle šéfů německé automobilky má ale případ velký přínos. Firma se poučila ze svých chyb a dnes je už zcela jiná.

Do Daimleru se kvůli úplatkům pustilo americké ministerstvo spravedlnosti. Neváhalo a podalo na něj žalobu. Vinilo pracovníky automobilky z toho, že rozdávali úplatky, aby získali lukrativní státní zakázky. Zahraniční úředníci třeba dostávali pancéřované mercedesy, luxusní dovolené nebo jednoduše peníze. Daimler byl ale také obviněn, že porušil pravidla programu OSN „Ropa za potraviny“, když dal někdejší irácké vládě Saddáma Husajna deseti procentní provizi z kontraktu.

„Tato společnost používala účty v daňových rájích, agenty třetí strany a klamné cenové praktiky a považovala zahraniční úplatky za způsob, jak praktikovat byznys,“ uvedl na adresu Daimleru hlavní náměstek amerického ministra spravedlnosti Mythili Raman.

Daimler se přiznal k úplatkům (zdroj: ČT24)

Uplácení je pro automobilky nezbytností

„Korupční případy jsou v automobilovém průmyslu časté. Výrobci aut působí po celém světě a na řadě trhů je uplácení součástí každodenních obchodů. V určité míře se toho musíte účastnit, abyste získali zakázky,“ upozotnil Willi Diez z německého Institutu pro automobilový průmysl.

Jak to přesně bylo, ale zřejmě zůstane navždy utajeno. Daimler se raději přiznal a zaplatí pokutu. „Společnost Daimler velmi těší, že dosáhla dohody s ministerstvem spravedlnosti Spojených států a komisí pro cenné papíry. Jsme rádi, že je to za námi,“ prohlásil ředitel firemní komunikace automobilky Han Tjan.

„Naučili jsme se z našich minulých zkušeností mnohé. Dnes jsme lepší a silnější společnost a budeme dělat všechno, co můžeme, abychom udrželi vysoký standard,“ podtrhl předseda rady Daimleru Dieter Zetsche.

Na to, zda Daimler skutečně plní, co slíbil, a že se už uplácení nebude opakovat, bude dohlížet bývalý ředitel FBI Louis Freeh. Bude kontrolovat také to, zda firma neporušuje americké zákony potírající úplatkářství.

Podle americké komise pro cenné papíry však Daimler na svých úplatkářských praktikách i přes drahé vyrovnání vydělal. V letech 1998 až 2008 si podle ní automobilka díky úplatkům přišla na 1,9 miliardy dolarů, což se promítlo do ilegálního zisku ve výši minimálně 91,4 milionu dolarů.