Povinnou pojistku by měly mít i školní výlety

Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj chce, aby turisté na zájezdech a hromadných výletech byli lépe chráněni, kdyby ze strany organizátora něco nevyšlo. Připravovaná novela zákona o cestovním ruchu proto počítá s tím, že každý, kdo cestu připravuje, bude muset mít pojištění proti úpadku. Všechny cestovní kanceláře, agentury, ale také školy nebo třeba sportovní kluby by se tak měly do budoucna při organizování dovolených, výletů nebo škol v přírodě řídit stejnými pravidly.

Připravovaná novela už nerozlišuje mezi cestovními kancelářemi, agenturami popřípadě jinými subjekty, povinnost pojistit by se měl mít nově každý organizátor zájezdu. „Jde například o to, aby se překryly i sportovní kluby, které organizují výlet na nějaký sportovní zápas, například na F1,“ vysvětluje Jan Papež z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Ta návrh ministerstva vítá.

Podle odborníků ale povinné pojištění odrazí v ceně zájezdů. Můžou se tak zdražit například lyžařské kurzy nebo školy v přírodě. „Je správné, aby i klienti takovéhoto subjektu měli nějakou právní jistotu a pojištění by mohlo být složeno například formou nějaké garance,“ namítá ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Podle něj ovlivní pojištění ceny zájezdů jen minimálně.

Přípravu novely zákona o cestovním ruchu odstartovala kauza Sunny Days. Ta zůstala začátkem roku bez pojistky. Své klienty i tak na dovolenou odvezla. Na otázku, kdo by se v případě problémů o jejich návrat do Česka postaral, ale neuměl nikdo odpovědět.