Počítačová firma Microsoft slaví výročí

Redmond - Díky vzniku firmy Microsoft se začala psát nová kapitola v dějinách informačních technologií. Původně podnik s 15 zaměstnanci se v krátké době změnil v softwarového obra. Dnes již legendární operační systém Windows se společnosti podařilo dostat do většiny počítačů na světě. Firmu nezlomila ani řada soudních sporů a nyní se chystá postavit internetovému vyhledávači Googlu. Jeho pozice byla zatím na trhu internetového vyhledávání neotřesitelná. Firmám už v Bruselu odsouhlasili webové partnerství a spolupráce prý nebude vadit ani regulátorům v USA. Firma Microsoft zahájila činnost 4. dubna 1975.

„Microsoft se stal tím, čím jsem chtěl, aby se stal,“ hodnotil spoluzakladatel firmy Bill Gates své „dítko“. Gates v Microsoftu zůstal jako předseda správní rady. Firma, jejíž tržní hodnota dosáhla ke konci loňského roku 270 miliard dolarů (asi 5,1 bilionu korun), je tak nyní třetí nejcennější firmou světa.

Operační systém MS-DOS znamenal pro Gatesovu firmu přelom

Bill Gates založil tehdy ještě Micro-soft (ze slov MICROcomputer a SOFTware) spolu se spolužákem ze střední školy Paulem Allenem. Firma se původně zabývala vývojem a prodejem programovacího jazyka Altair Basic. Hned od počátku si vedla dobře, zlom pro malý podnik pak přišel o pět let později, kdy na zakázku pro IBM vyvinuli nový operační systém MS-DOS.

V polovině osmdesátých let Microsoft pod Gatesovým vedením přišel s první verzí operačního systému Windows (1.0), což zahýbalo světem technologií. V roce 1986 vstoupila firma na burzu a z Gatese se stal rázem miliardář. Žebříčkům nejbohatších lidí světa ostatně softwarový vizionář vévodil řadu let.

V devadesátých letech již Microsoft zaujímal na poli operačních systémů dominantní pozici. Obrovskou expanzí Microsoft smetl konkurenci, vysloužil si ale zároveň právní problémy. Kamenem úrazu byla především taktika propojování jednotlivých programů, kdy například zahrnutím internetového prohlížeče do Windows Microsoft zničil tehdy konkurenční Netscape Navigator.

Tento postup vadil v Americe i v Evropě. Evropská komise Microsoftu udělila v souhrnu pokuty ve výši 1,68 miliardy eur (asi 42,7 miliardy korun) za porušování hospodářské soutěže.

První operační systém Microsoftu, který opustil MS-DOS, byly Windows 2000, ve kterých, ač stabilnější a spolehlivější než předchozí systémy, řada starších programů nefungovala. Domácí a profesionální verzi hlavního produktu softwarového gigantu do značné míry sjednotily Windows XP, které firma představila o rok později.

„Ikspéčka“ přežila i nástup novějších Windows Vista před třemi lety, které ale u běžných uživatelů příliš neuspěly. Zatím poslední v řadě byly Windows 7, jež se na trh dostaly loni v říjnu. Spolu s americkým Yahoo se chce Microsoft, jež má od roku 1992 pobočku také v České republice, postavit i populárnímu vyhledávači Googlu.

  • Windows 7 zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1100/109984.jpg
  • Internet Explorer autor: Vojta Rejl, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2766/276567.jpg