Šéf OECD: Řecko nemá důvod otálet s žádostí o pomoc od MMF

Atény/Praha – Řecko již dlouho nezvládne platit vysoké úroky ze státních dluhopisů, ke kterým má nyní přístup na trzích. Podle generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Ángela Gurríi by proto již Řecko nemělo otálet s žádostí o pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Řekl to v rozhovoru pro Lidové noviny.

„Ty úroky už jsou neúnosně vysoké,“ prohlásil Gurría. Podle něj půjde kvůli vysokým úrokům stále víc peněz z rozpočtu na splátky dluhu a nezůstanou prostředky na investice, které by zlepšily konkurenceschopnost země. „Nevím, zda nepřišel čas, aby do Atén přijel Mezinárodní měnový fond a poskytl Řekům levnější záchranné půjčky,“ dodal.

Dokud MMF nezasáhne, úrokové sazby z řeckých dluhopisů podle Gurríi stále porostou. „Obchodníci s dluhopisy musí pochopit, že zatlačili Řecko už příliš daleko,“ obhajoval zapojení fondu do řešení situace.

Ostuda EU?

Zapojení mezinárodního fondu má však v Evropské unii své odpůrce, kteří si myslí, že tímto krokem dává eurozóna najevo neschopnost řešit krizovou situaci. Jde především o názor francouzské diplomacie a některých představitelů Evropské centrální banky.

Podle Gurríi záchrana Řecka ze strany MMF neohrožuje ani společnou evropskou měnu euro, ani eurozónu jako celek. „Ty řeči, že je ostuda, aby v eurozóně musel zasahovat Mezinárodní měnový fond, jsou přehnané. Přece se Řecko neodrovná přehnaně vysokými úroky jen kvůli falešné hře na prestiž,“ řekl.

Řecko MMF zatím o pomoc nepožádalo. Šéf fondu Dominique Strauss-Kahn v pondělí podotkl, že ani neexistují bezprostřední známky toho, že by Atény měly takový krok zapotřebí.

Nepokoje během řecké stávky
Zdroj: Petros Giannakouris/AP Photo