John Malkovich požaduje po finančníkovi Madoffovi miliony dolarů

New York - Americký herec John Malkovich požaduje po nedávno odsouzeném finančníkovi Bernardu Madoffovi miliony dolarů. Herec si nárokuje částku 2,2 milionu dolarů (přibližně 41 milionů korun). Správci Madoffova majetku přiřknuli Malkovichovi pouze odškodné ve výši jeho vkladu, který činil 670 tisíc dolarů. Herec ale trvá na sumě, kterou mu finančník podle údajů o jeho účtu sliboval před svým dopadením.

Šestapadesátiletý herec, který se proslavil zejména filmy Nebezpečné známosti, O myších a lidech nebo V kůži Johna Malkoviche, je jedním z tisíců investorů, kteří se stali oběťmi Madoffova kolosálního finančního podvodu. Madoff byl zatčen v prosinci 2008 a odsouzen ke 150 letům vězení. Podle obžaloby zpronevěřil asi 65 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun).

Za zázračnými zisky, které jeho fondy vyplácely, nestály promyšlené investice, ale princip pyramidové hry, někdy označované jako letadlo. Peníze tak dostali jen ti, kteří byli v pyramidě nahoře, na stovky dalších investorů se už nedostalo. Jelikož Madoff oklamal i mnoho renomovaných investorů a finančních domů s dobrou pověstí, o kauze se mluví jako o podvodu století.