Počet lidí bez práce vystoupá podle odborů až ke 12 procentům

Praha – Před mocným úderem finanční a hospodářské krize – v červnu 2008 bylo v Česku bez práce jen 5 procent lidí. Od té doby nezaměstnanost citelně vzrostla. V únoru vyšplhala na 9,9 procenta a teď politici i ekonomové napjatě čekají, jestli prolomí čísla za březen magickou hranici deseti procent. Například odbory jsou ve svých predikcích velice skeptické. Očekávají, že by se ještě letos mohla míra nezaměstnanosti vyšplhat až ke 12 procentům.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka je v očekávání statistik za březen optimista. „Já si myslím, že se to nepřehoupne přes 10 procent,“ tvrdí. Tak jako tak ale magickou hranici nejspíš nezaměstnanost letos překoná. „Naše analýzy hovoří, že může narůst až ke 12 procentům,“ podotkl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Podle hospodářské komory by ale tak špatně být nemuselo. A podobného názoru jsou i někteří ekonomové. „Víc než na 10,5 procenta se nemůže nezaměstnanost dostat,“ říká hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček.

Reportáž Davida Borka (zdroj: ČT24)

Jak s nezaměstnaností bojovat?

Každopádně i tato varianta znamená, že víc než desetina lidí by byla bez práce. Co s tím? Podnikatelé chtějí změnu zákoníku práce. Vadí jim třeba výše odstupného pro propuštěné zaměstnance.

„Já musím dát 5 měsíců odstupného, což si myslím, že je zejména v této době pro firmu zničující,“ míní předseda hospodářské komory Petr Kužel. Varianta snižování výpovědní lhůty a odstupného se ovšem v žádném případě nezamlouvá odborům. Argumentují tím, že v Česku jsou tato pravidla na evropském standardu.

Neshoda panuje i ohledně úvah o zvyšování sociálního pojištění živnostníkům a daní firmám. Naopak jak odbory, tak podniky souhlasí s tím, aby stát rozjel investice a dal tak práci lidem třeba na stavbě dálnic nebo elektráren. „Je to jisté řešení, ale chci zároveň upozornit, že to jsou odvětví, která jsou málo pracovně intenzivní,“ uvedl Janáček.

Protože zázračný lék na nezaměstnanost jen tak nepřijde, nezbývá než doufat, že se nepříznivý trend brzy otočí. Pozitivně v tomto ohledu vyznívají čísla přicházející ze Spojených států. V březnu tam přibylo nejvíce nových pracovních míst za tři roky a míra nezaměstnanosti se už třetí měsíc v řadě drží na 9,7 procenta.

Nezaměstnanost v Česku
Zdroj: ČT24/MPSV