Záchrana pro dlužníky: Dluhy u obcí by si mohli odpracovat

Praha/Ústí nad Labem - Dluh, který lidé mají u obce či jiné veřejné instituce, by si měli mít možnost odpracovat. Počítá s tím plán Ústeckého kraje, který hodlá v tomto směru navrhnout změny zákonů. Dlužníci tak nebudou muset čekat na příchod exekutora, budou se moci o splacení dluhu přičinit, i když se zrovna budou nacházet ve finanční nouzi. Aby ale záměr Ústeckého kraje bylo možné realizovat, je nutné změnit asi deset zákonů. Mimo jiné jde o občanský zákoník, občanský soudní řád nebo daňový či exekuční řád.

„Jedná se o změnu stávajících právních předpisů, která by umožnila lidem, kteří se dostanou do takzvané 'dluhové pasti' a mají snahu řešit svou nepříznivou finanční situaci, aby si dlužnou částku vůči obci a veřejným institucím odpracovali,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Veřejný sektor by však podle ní nebyl zatěžován odvody ani souvisejícími riziky.

V současnosti tuto oblast české zákony nijak neřeší. Prostřednictvím některých právních instrumentů sice lze umožnit, aby byl dlužník v rámci veřejného sektoru zaměstnán a jeho odměna byla započtena oproti jeho dluhu. „Tento postup však zatěžuje především veřejný sektor, který je kromě odměny povinen hradit i související odvody státu,“ upozornila Hanáčková. Dále je zde podle ní riziko, že dlužníkův plat bude zatížen dříve vyhlášenými exekucemi.

Mnozí dlužníci by podle kraje zřejmě tento postup přivítali. V současnosti totiž musí buď dohadovat splátkový kalendář a ukrajovat si z již tak malých příjmů, odevzdávat své věci exekutorovi, nebo v případě zvlášť velkých dluhů vyhlašovat osobní bankrot.

Plán se nelíbí Svazu měst a obcí

„Osobně bych byl trochu zdrženlivější,“ míní člen předsednictva Svazu měst a obcí a starosta města Vítkova Pavel Smolka. Není si jistý, na jaký typ prací by dlužníky využil. „Už nyní máme možnost využívat veřejně prospěšné práce nebo institut veřejné služby. Takže na jednoduché nekvalifikované práce lidi jsou,“ dodal Smolka. Pro rozpočet měst by to prý tak přínosné nebylo.