Řecko míří za investory do USA, Řekové zatím asi posílají peníze za hranice

Londýn/Atény/Singapur – Řecko se podle britského ekonomického listu Financial Times (FT) chystá během tohoto měsíce oslovit investory ve Spojených státech. Země chce tímto způsobem prodat dluhopisy v řádu miliard dolarů, protože v Evropě už poptávka po jeho cenných papírech vázne. Řecko se tak bude muset poprvé prezentovat jako rozvojová země a přistoupit na vyšší úroky.

Řecko je nedůvěryhodné, investory ale musí sehnat

Pozice Řecka jako plátce dluhů je nyní značně zeslabena. Země totiž dluží zhruba 300 miliard eur, výkon její ekonomiky však dosahuje pouze 240 miliard eur. Opakované falšování statistik zemi na důvěryhodnosti taktéž nedodalo.

Člen delegace do USA:

„Řecko se tímto způsobem snaží diverzifikovat strukturu investorů. To znamená přitáhnout zájem fondů, které se specializují na mladé tržní ekonomiky, stejně jako zájem dalších investorů.“

Pravdou ale zůstává, že si Atény v průběhu května musejí zajistit kolem deseti miliard eur, tedy asi 250 miliard korun, aby mohly takzvaně překlopit splatné závazky do dalšího období. Podle listu FT se proto budou snažit ve Spojených státech udat cenné papíry za pět až deset miliard dolarů, tedy až 187 miliard korun. Řečtí představitelé se na plánovanou cestu do USA chystají po 20. dubnu.

Řecko shání miliardy eur, pomoci měnového fondu se ale obává

V současnosti má země na trhu dluhopisy v objemu zhruba 23 miliard eur. Ty musí splatit do konce května. Tato částka však představuje téměř deset procent hrubého domácího produktu země. Šéf agentury pro správu státního dluhu Petros Christodulu minulý týden řekl, že část závazků může Řecko uspokojit hotovostními rezervami, které se pohybují kolem sedmi miliard eur. Zbylých minimálně 16 miliard eur si musí půjčit v nejbližších týdnech na finančních trzích.

Některé zdroje spekulují, že chce Řecko pozměnit dohodu uzavřenou koncem března na summitu Evropské unie. Ta zemi slibuje pomoc od ostatních zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v případě, že by se dostala do potíží. Právě pomoci fondu se ale Řecko nejspíš obává. Mohl by totiž stanovit příliš přísné podmínky. Řecko sice zprávu popřelo, obavy investorů tím však nezahnalo. Euro proto dneska oslabovalo.

Zemi nedůvěřují ani sami Řekové 

Řekové přestávají důvěřovat bankám. Hojně totiž vybírají peníze nebo celá konta rovnou přesouvají do zahraničí, případně do daňových rájů. Dluhová krize tak pomalu doléhá i na banky. Podle britského listu The Telegraph peníze přesouvají bohatí jednotlivci a firmy, které mají z dosavadního vývoje obavy.

Statistická data poskytnutá Evropskou centrální bankou dosud takové riziko nenaznačovala. Na velké odtékání peněz zatím neupozornila řecká vláda ani samy banky. Britský list však trvá na tom, že se velcí vkladatelé domáhají převodu finančních prostředků do mezinárodních bank, jako je britská HSBC či francouzská Société Générale. Právě do těchto bank prý přišly nové peníze v řádu miliard eur. Nejnovější data nepotvrzují, že by existovaly jasné důkazy o odlivu peněz z řeckých bank.

  • Řecko zdroj: greenwichmeantime.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1421/142039.jpg
  • Řecko zdroj: greenwichmeantime.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1421/142041.jpg