MMF naštvala kritika viceguvernéra ČNB Hampla

Praha – Viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl podle serveru Týden.cz naštval svými výroky Mezinárodní měnový fond (MMF). Hampl v rozhovoru pro rakouský deník Der Standard obvinil fond, že finanční krizi ve východní Evropě přiživoval. Hledal prý ve střední Evropě nové pole působnosti. Jeho výroky řešili i premiér Jan Fischer, ministr financí Eduard Janota a guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Hampl prý ale na svých výrocích trvá.

Hampl na svém výroku trvá, prý to není jeho první kritika MMF

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl:

„Je směšné, že zrovna měnový fond krizi urychlil. Byl to zjevně systematický pokus přivést zahraniční pomoc do celého regionu.“

„Pokud někdo neměl přidávat polínka do ohně - výroky typu 'region střední a východní Evropy je celý ohrožený', pak právě MMF.“

„Trvám na tom, že svou činností nás MMF v době krize poškodil a průběh krize pro nás zhoršil, ne zjednodušil.“

Jeden z čelných představitelů MMF Belgičan Willy Kiekens si telefonicky stěžoval guvernérovi ČNB Zdeňku Tůmovi. Výroky Hampla řešil Tůma i s  Fischerem a Janotou. „Ano, s panem Tůmou jsem o záležitosti krátce hovořil. Neznám souvislosti, proč to (Hampl) řekl, ale takovéto silácké a ničím nepodložené výroky, to není dobré,“ řekl Janota.

Hampl ale uvádí, že stejnou myšlenku již formuloval, a to opakovaně. Podle jeho slov se takto vyjádřil pro deník New York Times například před půl rokem. ČNB se v pátek od jeho výroků distancovala s tím, že jde o jeho zcela soukromé názory.