Na světě je druhá Pačesova komise

Praha – První Nezávislá energetická komise (NEK) známá jako Pačesova vznikla na základě rozhodnutí vlády v lednu 2008. Jejím hlavním úkolem bylo vypracovat dlouhodobou prognózu vývoje energetiky do roku 2030 a 2050. Odedneška existuje i Pačesova komise číslo dvě. V jejím čele bude vedle Václava Pačese i ekonom Jan Švejnar a známý geolog Václav Cílek. Zastoupeni v ni ale budou i členové oponentní Stehlíkovy komise.

V červenci roku 2008 původní komise zveřejnila závěry, v nichž podpořila jadernou energetiku a neodmítla možné posunutí těžebních limitů hnědého uhlí. Propagovala taktéž obnovitelné zdroje. Vláda Mirka Topolánka ale nebyla s výsledky komise spokojená. Proto vznikl oponentní tým v čele s Pavlem Stehlíkem. Ten kritizoval fakt, že Pačesova komise ve svých výhledech nepočítala se zásobami hnědého uhlí za hranicemi současných limitů.

Pavel Stehlík, předseda oponentního týmu

„Jestli budeme v situaci, že to uhlí opravdu potřebujeme, tak ho prostě budeme těžit. My ho potřebujeme proto, že ta naše energetická závislost bez něj dramaticky naroste.“

Ekonomika ČT24: Nová Pačesova komise (zdroj: ČT24)

Pačesova komise skončila rozpadem. Její bývalí členové se ale od začátku roku 2009 opět začali scházet a do svých řad přijali i zástupce oponentního týmu. První závěry Pačesovy komise číslo dvě na sebe nenechají dlouho čekat a podle expertů o ně budou mít zájem i politici.

Vydáno pod