Krize připravila loni o práci třetinu sklářů

Česká Lípa - Krize postihla ze všech průmyslových odvětví v Česku nejvíc sklářství. Shodli se na tom odboráři skláren, porcelánek a bižuterních firem na svém jednání ve Starých Splavech na Českolipsku. Situace se postupně zlepšuje. Během existenčních problémů ale přišla většina firem o zakázky, které teď jen velmi těžko získávají zpět.

Před rokem 2009 zaměstnávaly české sklárny a porcelánky přes třicet tisíc lidí. Dnes je to necelých 20 tisíc. O práci tak ve sklářství a keramickém průmyslu přišla více než třetina zaměstnanců. Ještě v roce 1989 přitom české a slovenské podniky v oboru zaměstnávaly 100 tisíc pracovníků. „Jedná se o největší pokles ze všech průmyslových odvětví v České republice,“ zdůraznil předseda Odborového svazu zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu Vladimír Kubinec.

Nejvíce dopadla tíha krize na českou bižuterii

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vůbec nejhůř dopadli zaměstnanci bižuterních firem. Práci si jich udržela jen čtvrtina. „Ze 3 500 zaměstnanců zůstalo v nově založeném podniku Preciosa Ornela 760 a ve zbytku Jablonexu asi 60 zaměstnanců, takže pokles je obrovský,“ uvedla předsedkyně odborářů podniku Ornela Desná Alena Borská.

Jako první se na konci roku 2008 dostaly do finančních problémů sklárny a porcelánky majetkově propojených firem Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus. O pár měsíců později zkrachovaly. Rozpadlo se i bižuterní uskupení Jablonex Group. Například novoborský Crystalex v lednu znovu zahájil výrobu a zaměstnal 250 sklářů. Nejistota uvnitř firmy ale stále trvá. Klasickou pracovní smlouvu totiž má jen 70 procent zaměstnanců. Ostatní jsou takzvaní agenturní pracovníci.

Recese podle Kubince znamenala ukončení ruční výroby skla ve velkých podnicích. „Největší jsou dnes v této oblasti karlovarský Moser a novoborský Egermann,“ poznamenal odborář. Jinak se podle něj ruční výroba skla zachovala jen v malých firmách a sklářských ateliérech. „Podobným vývojem si v minulosti prošla celá Evropa, u nás to jen trvalo o něco déle,“ dodal.

České sklárny, kterým se podařilo rozjet provoz, ale ztratily během insolvenčního řízení většinu zákazníků. Na krizi v českém sklářství tak vydělaly hlavně německé sklárny.

  • Bižuterie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1450/144921.jpg
  • Výroba skla v Karolince autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1053/105256.jpg