Bývalý šéf Fedu Greenspan se hájil před komisí pro vyšetřování krize

Washington – Před komisí pro vyšetřování finanční krize se dnes snažil bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan odpovědět na otázky, proč jeho instituce nečinila odpovídající kroky proti rizikům vzniku krize. Tu totiž centrální banka nepředpověděla. Kdysi nejobdivovanější centrální bankéř světa připustil, že se „staly chyby“, odmítl však uznat, že Fed a on sám měli za krizi významnější odpovědnost.

Bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan

„Dělali jsme chyby? Samozřejmě, že jsme dělali chyby.“

„Manažeři finančních institucí dělali chyby spolu s regulačními úřady včetně, avšak nikoli výlučně Federální rezervy selhali tím, že nepochopili velikost, délku a možný dopad tržních rizik, které vedly ke krizi.“

Podle kritiků Fed selhal především při regulaci hypoték. Závazky, kterým dlužníci nedokázali později dostát, zamořily bilance bank a vyvolaly krizi. „Proč jste za této situace nejednali, abyste omezili pochybné a podvodné podstandardní úvěry?“ ptal se předseda komise Phil Angelides. „Mohli jste, měli jste, ale nedělali jste to,“ dodal. Greenspan se však brání, že Fed neměl pravomoc regulovat nebankovní instituce, které „špatné“ hypotéky vydávaly. Významnější odpovědnost podle Greenspana padá na hlavu jiných aktérů včetně bank a ratingových agentur. Vinu však nesou i historické okolnosti.

Poskytování hypoték poháněla i vláda

Mimo jiné Greenspan taktéž upozornil na to, že masivní poskytování hypoték chudším vrstvám mělo silnou politickou podporu. Kongres dokonce Fed nutil, aby zajistil růst hypoték pro chudší. Krizi podle Greenspana také přiživila poptávka po rizikových hypotékách ze strany polovládních hypotečních gigantů Fannie Mae a Freddie Mac.

Ani umělé udržování oficiálních úrokových sazeb na nízké úrovni podle Greenspana nebylo jedním z hlavních faktorů krize. V tomto bodě s ním souhlasí i jeho nynější nástupce Ben Bernanke.

Komise má vyšetřit příčiny a okolnosti krize

Vyšetřovací komise o deseti členech bude zasedat po tři dny. Vyslechne si mimo jiné i bývalé a současné manažery bankovní skupiny Citigroup, jejíž praktiky na hypotečním trhu poslouží jako modelový příklad. Svědčit budou i někdejší šéfové Fannie Mae, která má úzké vazby na demokratické předáky. To z ní spolu s více než 70 miliardami dolarů poskytnutými na její záchranu dělá politický hromosvod.

Kongres vytvořil komisi v loňském roce, aby vyšetřila okolnosti a příčiny krize. Komise má pravomoc předvolávat svědky a požadovat po firmách vydání interních dokumentů.