Piloti Lufthansy stávkovat nebudou

Frankfurt nad Mohanem – V německé letecké společnosti Lufthansa se stávkovat nebude. Její piloti odvolali stávku, která se měla uskutečnit 13. až 16. dubna. Odbory a vedení firmy se totiž shodly na arbitráži. Stávka by připravila aerolinky o desítky milionů eur. „Dohodli jsme hlavní body pro arbitrážní řízení,“ uvedla mluvčí aerolinek. Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit dodal, že strany v příštích dnech jmenují mediátora pro jednání.

Piloti podlehli tlaku aerolinek

Minulý týden společnost navrhla rozhodčí řízení a pohrozila odborům, že po nich bude požadovat náhradu škod, pokud rychle neodvolají protesty. Piloti přesto stávku odvolat nechtěli a požadovali jasné podmínky celé akce. Aerolinky si však nejdřív vyžádaly příslib pilotů, že stávkovat nebudou.

Piloti Lufthansy již jeden protest do konce dotáhli. V únoru stávkovali za mzdové požadavky a zachování pracovních míst. Aerolinky tak musely zrušit 2000 letů a přišly o 48 milionů eur, tedy zhruba o 1,2 miliardy korun.

Pro stávku se piloti rozhodli z obav, že by se mohl jejich zaměstnavatel pokusit snížit mzdové náklady tím, že část pilotů přesune do jiných leteckých firem v rámci skupiny Lufthansa. Například v Austrian Airlines a Lufthansa Italia jsou totiž piloti placeni hůře.