Zástupce koncernu Rio Tinto se nebude odvolávat

Peking/Šanghaj – Šéf čínské kanceláře nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto, Australan Stern Hu, se nebude odvolávat proti nedávnému verdiktu soudu. Za přijímání úplatků a průmyslovou špionáž tak půjde na deset let do vězení. Oznámil to dnes jeho právní zástupce Ťin Čchun-čching. Odsouzeni byli i další tři zaměstnanci firmy, kteří jsou z Číny.

Případ je ostře sledovaný v Austrálii i v dalších západních zemích. Vzbuzuje totiž obavy, že zahraniční firmy mohou upadnout v nemilost úřadů, pokud nebudou dělat to, co se od nich očekává. Čína od samého začátku upozorňovala, že spor je ryze komerční, a varovala, aby se z něj nedělalo politické téma. Původní rozsudek nad zmíněnými zaměstnanci firmy padl 29. března a dnešek byl posledním dnem, kdy ještě bylo možné se odvolat. Zbývající tři odsouzení se odvolali.

Cena rudy opět roste

Rio Tinto je klíčovým producentem železné rudy a Čína patří k jeho hlavním odběratelům. Všichni odsouzení byli zadrženi už loni v létě, právě v době, kdy vrcholila jednání o cenách suroviny na další období. Cena rudy tehdy kvůli nižší poptávce v důsledku hospodářské krize výrazně klesala, a Čína proto žádala značnou slevu. Na tu firma nechtěla přistoupit. Od loňska se ceny rud i dalších komodit díky zlepšení ekonomické situace ve světě opět výrazně zvyšují. Cenový růst u některých komodit činí i více než sto procent.

Rio Tinto
Zdroj: ČT24