Britské ekonomice prý pomůže úspěch ve fotbale

Praha – Vítězství Anglie na letošním mistrovství světa ve fotbale by pomohlo podle pětiny Britů dostat ekonomiku z propadu a zmírnit dopady finanční krize. Vyplývá to z průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC). Mistrovství světa ve fotbale se uskuteční letos v červnu v Jihoafrické republice.

V případě vítězství Anglie téměř patnáct procent Britů podle průzkumu hodlá více utrácet. Peníze plánují utratit například za oslavy v barech a restauracích nebo za nákup nového zboží do domácnosti či oblečení. Zároveň desetina Britů předpokládá, že v souvislosti s fotbalem stráví více času v barech a restauracích nebo si nakoupí zásoby v obchodech, aby mohli sledovat fotbal doma.

Julie Clarková z PwC:

„Vítězství v globálním sportovním turnaji, jako je například mistrovství světa ve fotbale, má významný dopad na spotřebitelské útraty, a tím i na hrubý domácí produkt.“

Studie PwC rovněž uvádí, že v souvislosti s mistrovstvím světa stoupne počet sázek. Pravidelně sází pět procent Britů, dalších sedm procent zamýšlí sázet v době mistrovství světa. Počet sázejících se tak podle PwC v té době zdvojnásobí.