Zaměstnanci Carlsbergu stávkují, omezili jim pití piva v práci

Kodaň - Do již druhého stávkového dne se zapojilo několik stovek skladníků a řidičů dánského pivovaru Carlsberg. Důvodem je rozhodnutí firmy omezit zaměstnancům pití piva v pracovní době pouze na dobu přestávky na oběd. Carlsberg představil 1. dubna zaměstnancům nové nařízení o pití piva v práci. Ještě nedávno měli zaměstnanci v práci k dispozici zdarma pivo, vodu a nealkoholické nápoje. Ve středu stávkovalo 800 zaměstnanců a dnes se protestů účastní 250 zaměstnanců.

„Ve středu jsme odebrali pivo ze všech ledniček. Jediné místo, kde můžete dále získat pivo zdarma, je závodní jídelna, k obědu,“ potvrdil mluvčí světové pivovarnické čtyřky Jens Bekke. Kvůli stávce dnes firma nebude rozvážet pivo z Kodaně a další regiony mohou očekávat zpoždění v dodávkách. Finanční vliv stávky však podle Bekkeho bude zanedbatelný.

Ovšem řidičům firma ponechala právo na tři piva zdarma na den i v době mimo oběda a skladníci požadují stejné právo. „Kvůli tomu skladníci ve středu vstoupili do stávky a další zaměstnanci jim stávkou vyjadřují sympatie,“ prohlásil Bekke. Mluvčí dodal, že nákladní vozy Carslbergu mají takzvaný alkoholový zámek. Pokud by tak řidič byl opilý, s autem vyjet nemůže.