Průmysl v únoru rostl už potřetí v řadě

Praha - Český průmysl se pomalu vzpamatovává z dopadů krize. V únoru se průmyslová výroba zvýšila meziročně o sedm procent po lednovém růstu o 4,9 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce v únoru meziměsíčně nižší o 0,3 procenta. Hodnota nových zakázek v únoru meziročně stoupla o 7,8 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

„Únorové výsledky průmyslové výroby zapadají do mozaiky globálního oživení. Znovu se potvrzuje vysoká provázanost české ekonomiky s evropskou, a tím i vysoká míra závislosti na vývoji světové ekonomiky,“ komentoval čerstvé výsledky ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Průmyslu podle statistiků nejvíce pomohly automobilky, výroba motorových vozidel se zvýšila o 37,4 procenta. Naopak nejhorší výsledky zaznamenaly nábytkáři a strojírenské podniky.

„Hlavním motorem byl sice v únoru automobilový průmysl. Na druhé straně je však třeba počítat s tím, že ve druhé polovině loňského roku byl automobilový průmysl silně ovlivněn šrotovným. A to se pak projeví i na meziročních číslech,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. I když jsou celková čísla lepší, bude podle něj trvat několik let, než se výroba průmyslu i zaměstnanost dostane na úroveň před hospodářskou recesí.

Tržby v průmyslu se v běžných cenách meziročně zvýšily o 1,4 procenta. O 7,8 procenta rostl i počet nových zakázek.

Průmyslová výroba v ČR v meziročním srovnání
Zdroj: ČT24