Ceny rostly v březnu rychleji, dražší byl benzín, levnější potraviny

Praha – Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na 0,7 procenta z únorových 0,6 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Inflaci hnal nahoru hlavně růst cen pohonných hmot podpořený zvýšenou spotřební daní. Za benzín a naftu zaplatili motoristé u čerpacích stanic v Česku o pětinu víc než před rokem. Nahoru šly také ceny bydlení. Na druhou stranu ale Češi ušetří při nákupu potravin.

Nájemné bylo v březnu vyšší v průměru o 10,7 procenta, 18,4 procenta pak připlatili obyvatelé bytů s regulovaným nájemným. Stouply i ceny vodného a stočného nebo ceny v restauracích. Naopak na snížení cenové hladiny působilo zlevnění potravin. Například ceny chleba klesly meziročně o 9,6 procenta, mouky o 16 procent, ovoce o 4,8 procenta.

„Inflace byla v březnu o trochu rychlejší, než trh očekával, ale z hlediska struktury nepřekvapuje,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Inflace by podle něj měla růst i v dalších měsících, přičemž v dubnu k dalšímu růstu přispěje zdražení plynu. „Za celý rok 2010 by se míra inflace měla pohybovat poblíž 1,5 procenta a na konci roku činit přibližně 2,5 procenta,“ odhadl.

Meziroční míra inflace
Zdroj: ČT24
Vydáno pod