Obama i Medvěděv by rádi dostavěli Temelín

Praha – Nejen jaderné odzbrojení bylo tématem rozhovorů na Pražském hradě během včerejšího odpoledne a dnešního rána. Jak americký prezident Barack Obama, tak i jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv se zmínili také o zájmu firem svých zemí o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Novinářům to řekl Klaus po dnešním jednání s Obamou. Na zakázku v objemu až půl bilionu korun si brousí zuby americký Westinghouse a ruský Atomstrojexport.

Oba se podle Klause o této otázce zmínili, „netlačili“ však na ni více, než by prezident považoval za „přijatelné a férové“. Obama podle něj dnes téma Temelínu sám otevřel. „Americká strana by byla velmi ráda, kdyby v tom bylo něco pozitivního učiněno. Tak jsem odpověděl, že doufáme, že ta nabídka Westinghouse bude dostatečně cenově zajímavá,“ vysvětlil s úsměvem Klaus.

Kromě Westinghousu se tendru na dostavbu dvou nových bloků v Temelíně účastní ruský dodavatel Atomstrojexport, který vystupuje v konsorciu se společností Škoda JS a ruskou firmou Gidropress, a francouzská společnost Areva.

Tendr vypisovaný ČEZ se týká dostavby třetího a čtvrtého bloku Temelína s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích. V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025.

Po dnešní schůzce s Obamou Klaus připomněl, že v posledních dvou desítkách let jsou Spojené státy na čtvrtém místě ve velikosti investic v ČR. Obama prý dal najevo zájem tuto situaci zlepšit.

Obama ve čtvrtek s Medvěděvem podepsal v Praze novou rusko-americkou smlouvu o omezení jaderných zbraní. Medvěděv se s Klausem setkal ve středu večer, ihned po svém příletu do České republiky.