Bulharský premiér proti ČEZu - hrozí zestátněním

Vídeň - Bulharský premiér Bojko Borisov pohrozil opětovným zestátněním bulharských energetických podniků. Ty jsou nyní ovládány českým koncernem ČEZ, rakouskou společností EVN a německou E.ON. Informoval o tom rakouský ekonomický deník WirtschaftsBlatt. Důvodem je požadavek na vyplacení dividend. Bulharský energetický sektor byl před šesti lety ze dvou třetin prodán, stát si ponechal třetinu. Borisov, jehož strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) se dostala k moci loni v červenci, tento týden prohlásil, že „nikdy nepochopil, proč Bulharsko jako první privatizovalo své dodavatele elektřiny“. Tuto údajnou chybu lze napravit, naznačil premiér.

Borisov třem zahraničním společnostem vytkl, že nevyplatily dividendy bulharskému státu. Nechá prý také prozkoumat, zda by distribuční společnosti mohly proud kupovat za nižší ceny od státní elektrárenské společnosti NEK. Dosud NEK elektřinu částečně kupuje od ostatních dodavatelů a pak ji prodává spotřebitelům.

Borisov podle rakouského deníku označil zahraniční energetické společnosti za „zbojníky“. Podle něj je paradoxní a nelogické, že státní jaderná elektrárna vyrábí megawatt elektřiny za 33 eur, tj. zhruba 830 Kč, ale například státní nemocnice ji musí kupovat za 69 eur.

Náměstkyně bulharského ministra energetiky Maya Hristova sice premiérovu pohrůžku odmítla, ale potvrdila, že bulharskému státu náleží z dividend za posledních pět let zhruba 250 až 300 milionů leva, tedy asi 3,2 až 3,8 miliardy korun.

Experti varují, že případné vyplácení dividend by se týkalo i ostatních podílníků. Dvě třetiny požadovaných dividend by tak skončily v Česku, Rakousku a Německu, což by pro Sofii znamenalo politický problém.

ČEZ do své bulharské dcery mohutně investoval

Všechny tři koncerny do svých bulharských dcer po privatizaci mohutně investovaly. Například ČEZ, který působí na západě Bulharska a v metropoli Sofia, investoval od začátku roku 2005 do loňska 368 milionů leva. Skupina ČEZ v Bulharsku provozuje distribuční společnost CEZ Razpredelenie, obchodní společnost CEZ Elektro a vlastní elektrárnu Varna.

Vydáno pod