Rusko pyšně zahájilo stavbu plynovodu Nord Stream

Moskva - Rusko za účasti prezidenta Dmitrije Medvěděva oficiálně zahájilo stavbu plynovodu Nord Stream, který má přepravovat ruský plyn pod hladinou Baltského moře do západní Evropy. Obří projekt má spojit Rusko přímo se západní Evropou. Kvůli tomu je projekt ostře kritizován zeměmi, které nová cesta obchází. Zahajovacího ceremoniálu se zúčastnil i bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.

Pokládka potrubí začala už v úterý, kdy politici slavnostně zahájili stavbu. Hotové už jsou tři kilometry z celkových 1 200. Nord Stream se má stát největším ruským plynovodem postaveným po rozpadu Sovětského svazu. Celá stavba přijde přibližně na 7,4 miliardy eur, tedy 186 miliard korun, a plynovod ročně přepraví 27,5 miliardy metrů krychlových plynu. Největší akcionář Nord Streamu, kterým je ruský plynárenský monopol Gazprom, plánuje zahájení provozu plynovodu na konci příštího roku. V roce 2012 skončí i stavba druhého, souběžného potrubí, a objem celé trasy se tak zdvojnásobí. 

Nový plynovod má zamezit problémům s dodávkami plynu

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Dmitrij Medvěděv, ruský prezident:

„Toto potrubí zajistí přímé a hlavně stálé dodávky plynu do západní Evropy. Obejde tranzitní země, a zajistí tak Západu i výhodnější cenu.“

Země, přes které vedou současné plynovody do západní Evropy, mají výhody a nemalé příjmy z tranzitu. Proto s výstavbou nového potrubí nesouhlasí. Bojí se, že Rusko plyn v jejich potrubí stopne.

Země kolem Baltského moře zase straší ekologickými dopady stavby. To ale popírá předseda výboru akcionářů konsorcia Nord Stream. „Investovali jsme víc než 100 milionů eur do největšího ekologickému výzkumu, který se kdy prováděl v Baltu. Státy, které byly dříve skeptické, jsme plně informovali. Tento projekt je maximálně šetrný k životnímu prostředí,“ vysvětluje.

Plynovod Nord Stream bude obcházet Ukrajinu, která měla s Ruskem opakovaně spory ohledně plateb za dodávky plynu. Po ukrajinsko-ruské plynové krizi v roce 2009 žádá Evropa nové cesty, které obejdou nespolehlivé země. Kromě Nord Streamu připravuje Gazprom i South Stream, ten povede pod Černým mořem. Jde tedy o velkého konkurenta evropského plynovodu Nabucco, kterým chce unie snížit svoji závislost na Rusku. Jenže zatímco Rusové už chystají výstavbu South Streamu, Nabucco má stále problémy se zajištěním dodavatelů, přehnanými požadavky tranzitních zemí i financováním samotné stavby.

Vydáno pod