TOP 09 a hospodářská komora si na dnešní schůzi notovaly

Praha – Hospodářská komora pokračuje ve svých rozhovorech s politickými stranami. Tentokrát se u kulatého stolu sešla s TOP 09. Podle předpokladů mezi politiky a podnikateli nedošlo k žádným rozepřím. Naopak, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odcházel z jednání spokojený. Program jeho strany podnikatele nezklamal a podle jeho slov si obě strany „velice dobře rozuměly“. Debaty s hospodářskou komorou nastartovali sociální demokraté před dvěma týdny.

Na jednání panovala všeobecná shoda

Politici se s podnikateli shodli na tom, že je třeba snižovat sociální dávky, platy státních zaměstnanců a nezvyšovat důchody. Zároveň z jednání vyplynula potřeba podporovat euro a především nezvyšovat daně pro podnikatele. Neshody byly pouze technického rázu, uvedly obě strany. Zástupci hospodářské komory měli obavy ze zvýšené byrokratické zátěže.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Jaromír Drábek, místopředseda, TOP 09

„Věnovali jsem část té diskuze takzvané editační povinnosti, to znamená závaznému vyjádření státu v některých daňových otázkách. […] A jestli jsme se na něčem neshodli, tak je to na pohledu, zda tuto editační povinnost mají zajišťovat jednotlivá územní pracoviště nebo jedno pracoviště centrálně. My jako TOP 09 preferujeme, aby to bylo jedno pracoviště.“

Hospodářská komora se chce postupně seznámit i s programy dalších politických stran. Už na příští pátek si podnikatelé pozvali ODS.