Před komisí pro finanční krizi v USA svědčili exšéfové Fannie Mae

Washington - Kongresová Komise pro vyšetřování finanční krize dnes ve Spojených státech vyslýchala dva bývalé manažery obří polostátní hypoteční agentury Fannie Mae. Měly před komisí obhájit svou činnost v době, která těsně předcházela finanční krizi v USA. Jejich instituce společně se sesterskou Freddie Mac nakupovala velké množství rizikových hypoték. Následný pád institucí nejspíš spustil celou krizi. Manažeři se ale bránili, že tak jednali kvůli konkurenčnímu tlaku v kombinaci s politicky daným cílem rozvoje vlastnického bydlení v USA.

Bývalý šéfové museli hypotéky nakupovat, aby je nerozdrtila konkurence

Před komisi předstoupili bývalý generální ředitel Fannie Mae Daniel Mudd a obchodní ředitel Robert Levin. Oba ze společnosti odešli na podzim 2008, kdy vláda obě hypoteční agentury znárodnila a zachránila je sumou 126 miliard dolarů. Agentury původně patřily státu, vláda je založila ve 30. letech. Role agentur spočívá v tom, že nakupují hypotéky od poskytovatelů a prodávají je s tichou vládní garancí investorům ve formě balíků hypotečních dluhopisů.

Manažeři masové nakupování hypoték v době boomu na trhu bydlení a nafukování „bubliny“ nereálných cen domů obhajují tím, že se Fannie Mae obávala ztráty významu. Tehdy už balíky rizikových hypoték prodávaly konkurenční firmy z Wall Street, které tak ukrajovaly oběma agenturám podíl na trhu.

Obhajoba exšéfů Fannie Mae

„Copak jsme opravdu mohli jen sedět a koukat? Dovolili by nám to?“ řekl Levin komisi v narážce na politické tlaky Kongresu, kde především vlivní demokraté pobízeli obě polostátní agentury k většímu angažmá na trhu rizikových hypoték. Tyto hypotéky se vyznačovaly například tím, že vyžadovaly jen minimální nebo žádnou platbu předem nebo nevyžadovaly doklady o příjmech. Mudd vyjádřil lítost nad tím, že se mu nepodařilo vyvážit politické cíle rozvoje vlastnického bydlení se ziskovými podnikatelskými cíli jako šéfa v zásadě soukromé společnosti.

Šéf federálního úřadu pro regulaci obou agentur James Lockhart ukázal prstem na Kongres. Ten mohl podle něj proti hrozivému hromadění rizikových hypoték ve Fannie Mae a Freddie Mac zasáhnout mnohem dříve než až v červenci 2008, kdy už bylo pozdě. Podle Lockharta by to možná nezabránilo vzniku cenové bubliny a následné krizi zcela, určitě by to však alespoň snížilo škody.

Komise zasedala tři dny, zprávu vydá v prosinci

Dneškem skončilo třídenní zasedání komise, které začalo ve středu vystoupením bývalého šéfa centrální banky (Fed) Alana Greenspana. Ten podle očekávání odmítl širokou kritiku, podle níž jsou on a Fed z velké části odpovědni za vyvolání krize. Ve čtvrtek vyjádřili lítost nad těžkými ztrátami z hypotečních cenných papírů někdejší činitelé bankovní skupiny Citigroup Chuck Prince a Robert Rubin. Podle nich však nic systémově špatného na jejich systému řízení rizik nebylo, protože pád cen domů neočekával nikdo, ani šéfové Fedu.

Desetičlenná vyšetřovací komise má podle zadání Kongresu vyšetřit okolnosti a příčiny finanční krize, která přerostla v hlubokou globální hospodářskou recesi. Zprávu komise vypracuje do 15. prosince.

Akcie
Zdroj: ČT24/financialadvice.co.uk