Pětitisícovka dostala podobu kilové medaile

Jablonec nad Nisou - Česká mincovna v Jablonci nad Nisou začala s ražbou série medailí z ryzího zlata. Jako první začal speciální stroj, který musí vyvinout tlak 650 tun, razit medaile s motivem české pětitisícové bankovky. Případní zájemci ale budou muset sáhnout hluboko do kapsy. Cena jedné medaile totiž činí 950 tisíc korun.

Pětitisícovka v podobě medaile má průměr 85 milimetrů, hladkou hranu a je číslovaná. Mincovna vyrobí všehovšudy jen 150 kusů, ani přes vysokou cenu nicméně nepochybuje, že se velmi brzy všechny medaile prodají. Koncem minulého týdne už evidovala kolem stovky závazných objednávek.

Pětitisícovou bankovku převedl do podoby medaile její autor, akademický malíř Oldřich Kulhánek. „Jednoduché to není. Představte si, že máte kompozici do obdélníku, což jsou bankovky, a tohle musíte dát do kompozice do kruhu,“ řekl České televizi.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Přední strana medaile ponese portrét Tomáše G. Masaryka s lipovými ratolestmi po levé i pravé straně, zadní pak zobrazuje autorem stylizovaný fragment bankovky zpodobňující nejznámější pražské historické památky – Pražský hrad, chrám sv. Mikuláše a Prašnou bránu. Vůbec poprvé v historii bude k medaili připojen i grafický list s portrétem prvního československého prezidenta.

Medaile s Masarykem není první ani poslední

Medaile s Tomášem Garriguem Masarykem je v pořadí již šestou kilovou zlatou medailí, kterou mincovna razí. Předchozí série se věnovala tématice Evropské unie.

Součástí nové série zobrazující české bankovky bude medaile s designem dvoutisícovky a tak dál až k papírové dvacetikoruně. Celá série tedy bude mít 8 medailí.

Zlato
Zdroj: ČT24