Peníze na zjednodušení komunikace s úřady přijdou do Česka z EU

Hradec Králové – Zní to skoro jako sen. Třeba změnu trvalého bydliště bychom v budoucnu nemuseli hlásit celému spektru úřadů, jako je například Česká správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovna, finanční úřad a další, ale jen na jedno místo centrální evidence. Pomoci se spuštěním eGovernmentu a jeho základních registrů, které to mají umožnit, pomohou peníze z Evropské unie. Ze dvou operačních programů by na to mohla Česká republika dostat přes 20 miliard korun.

„V zásadě jsou to části dvou programů, a to je integrovaný operační program, ze kterého můžeme využít do této oblasti zhruba 17,5 miliardy korun, a pak je to program lidských zdrojů, ve kterém máme zhruba 5 miliard korun,“ popsal, odkud peníze přijdou, ministr vnitra Martin Pecina.

Komunikace se státem bude pro občana jednodušší

Brífink ministerstva vnitra k eGovernmentu (zdroj: ČT24)

Základním kamenem celého eGovernmentu jsou základní registry. Ty by měly umožnit, aby jednotlivé úřady mezi sebou sdílely data o občanech. Podle ministerstva vnitra mají zajistit aktuálnost a naprostou správnost osobních dat. Přínosem ale budou nejen úřadům, ale i občanovi.

„Občan by měl získat zavedením základních registrů větší pohodlí a poskytovat data veřejné správě jen jednou a na jednom místě,“ upozornil náměstek ministra vnitra pro informatiku Jaroslav Chýlek.

Více služeb v Czech POINTech

Jedním z kroků, které mají usnadnit komunikaci občanů s úřady, má být rozšíření služeb, které nabízejí centra Czech POINT. Lidé by zde mohli nově získat například výpis o bezdlužnosti na zdravotním pojištění a výpisy z matriky. Mohl by také stoupat počet kontaktních míst.

Česko čerpá zkušenosti z Dánska

Česko nestaví svůj eGovernment z ničeho. Cenné zkušenosti načerpalo v Dánsku, kde už podobný systém funguje od 60. let 20. století. Ten český by měl navíc být v mnohém dokonalejší.

„V Dánsku to dneska funguje tak, že lidé nepodávají daňové přiznání, ale jen si na webové stránce zkontrolují, že jim úřad správně daně spočítal a jenom si odklepnou, že tak je to správně. To je sen, ke kterému bychom se chtěli za pár let dostat,“ podtrhl Chýlek.

Czech POINT
Zdroj: ČT24
Vydáno pod