Zaměstnavatelé se uchylují k alternativním pracovním úvazkům

Praha - Přestože v loňském roce klesl počet nabídek na zkrácený pracovní úvazek na polovinu, letos nastal u alternativních pracovních úvazků zásadní obrat. Více než šedesát procent zaměstnavatelů plánuje flexibilní pracovní úvazky zavést nebo rozšířit. Vyplývá to z průzkumu České společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, který byl proveden u 150 tuzemských firem.

Manažer rozvoje společnosti LMC Petr Skondrojanis vysvětluje, že za vším stojí složitý minulý rok, kdy bylo pro zaměstnavatele složité se rozloučit s pracovníkem. Nebyli si jisti budoucím vývojem, a tak se uchylovali k flexibilnějšímu pracovnímu poměru, aby zaměstnance nemuseli propustit. „Zaměstnavatelé vnímají jako alternativní úvazky také dohody o pracovní činnosti, dohody o provedení práce,“ dodává manažerka projektu Alternativa Alena Králíková.

„Největší zájem je o zkrácený pracovní úvazek, který souvisí s harmonizací pracovního a rodinného života,“ uvádí Skondrojanis a zároveň dodává, že práce z domova je podle průzkumu druhá nejžádanější. Nejméně jsou flexibilní úvazky zaváděny ve výrobě. Naopak relativně hodně flexibilních úvazků funguje ve službách, školství a reklamě.

Alternativní práce (zdroj: ČT24)

Z průzkumu dále vyplývá, že firmy počítají s flexibilní pracovní dobou u nižšího a středního managementu a u administrativních pozic. U vyššího managementu jsou zaměstnavatelé více otevření kombinaci práce z domova a z kanceláře. Naopak je velmi málo firem, které by počítaly se sdílením pracovního úvazku. Tedy takový úvazek, kdy by dvě osoby sdílely jednu pozici.