Odbory znovu hrozí: buď snížení daní u benefitů, nebo stávka

Praha – Odbory si znovu vzaly do rukou mocnou zbraň – hrozby stávkou a protesty. Pokud poslanci neschválí snížení zdanění zaměstnaneckých benefitů, nebudou váhat vyjít do ulic. Vyplynulo to z rozhovoru nového šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila pro dnešní pořad Českého rozhlasu 20 minut Radiožurnálu.

„Pokud by to neprošlo, tak já se postavím rád do čela všech protestů, které budou následovat,“ podtrhl Zavadil. Na otázku, zda odboráři vyjdou do ulic, odpověděl: „Myslím, že nám nic jiného nezbývá. Otázka je, proti komu. Protože, jestliže to bude schválené, tak spíš jde o to, jestli následující vláda, která vzejde z těchto voleb, by byla ochotná s tím něco udělat,“ podotkl.

Vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod, mezi které patří například režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace a bydlení na ubytovnách, platí od letošního ledna. Nový způsob spočívá v tom, že se daň z přidané hodnoty ze zaměstnaneckých výhod stanovuje z tržní ceny, a ne z ceny snížené. Tím se zvyšuje i samotná daň a o ni se navyšuje konečná cena. A to se právě nelíbí odborářům zejména v dopravě. Na přelomu února a března proto opakovaně hrozili, že zastaví vlaky, dálkovou i městskou hromadnou dopravu.

Vláda pod hrozbou stávky urychleně přišla s novelou, která vrací zdanění benefitů na úroveň platnou do konce loňského roku. Sněmovna ji schválila ve stavu legislativní nouze, Senát ji ale poslancům vrátil. Stejně se zachoval i prezident; podle něj navíc došlo ke zneužití institutu legislativní nouze.

O novele tak nyní bude znovu rozhodovat Poslanecká sněmovna na schůzi, která začíná v úterý. Na programu jsou kromě zdanění zaměstnaneckých výhod například vetované předlohy o krajském referendu či o mateřské. Pořad čítá více než dvě stovky bodů.

Cestující na zastávce
Zdroj: ČT24