Stavební veletrhy Brno poradí s financováním projektů v době krize

Brno – Hlavním tématem letošních stavebních veletrhů a nábytkářského veletrhu Mobitex v Brně bude úspora energie a cesty, jak financovat své projekty v době globální hospodářské krize. Letos se veletrhů účastní 1 100 firem z Česka, ale i z 20 evropských zemí. Veletrh očekává návštěvu 100 000 zájemců z ČR i celé střední Evropy. K vidění toho bude dost, a to i pro neodbornou veřejnost. Návštěvníci budou moci využít i rady bytových architektů. Veletrhy potrvají do soboty.

Stavební veletrhy v Brně doplnily obory související s bydlením a interiéry. Šlo o logický krok organizátorů. Člověk, který začně stavět, většinou řeší i vybavení bytového prostoru, řešení interiéru. Vznikl tak ucelený komplex veletrhů, který zahrnuje všechny obory stavebnictví, technického zařízení budov a vše o bydlení, tedy i nábytku a interiérovém vybavení.

V průběhu veletrhů proběhne například konference Energie pro budoucnost, která uvede stavební možnosti při zapojování obnovitelných zdrojů energie a jejich vliv na provoz současných ekonomických sítí. Mimo jiné bude také probíhat i diskuse expertů z Českého vysokého učení technického, hnutí Duha nebo Českomoravské elektrotechnické asociace o tom, jak energii efektivně vyrábět, skladovat, dopravovat a využívat.

Ovládnou budoucnost obnovitelné zdroje?

Cílem přednášek, které veletrhy chystají, bude sblížit názory lidí, kteří věří, že budoucnost energetiky spočívá především ve využití fotovoltaických a větrných elektráren, a těch, kteří na obnovitelné zdroje nespoléhají.

Konference o projektech PPP se pokusí najít způsob, jak v Česku skloubit soukromé a veřejné stavebnictví. Projekty PPP spočívají v tom, že soukromá firma zaplatí důležitou stavbu a stát, kraj nebo obec jí poté převezme. Oproti Slovensku, Německu nebo Španělsku v tomto ohledu Česká republika zaostává. Přitom jde o dobrý způsob, jak pomoci veřejné sféře, která se kvůli krizi ocitla v nelehké situaci.

Zájemci mohou s odborníky v poradenských centrech konzultovat detailní problémy, jako je čerpání dotací nebo výstavba nízkoenergetických a pasivních domů. Profesionálové návštěvníkům také rádi poskytnou rady, jak postupovat při opravě různých závad. Lidé zde mohou také dostat informace o právních předpisech a měnících se vyhláškách.

Vydáno pod