Čínská Sinopec investuje miliardy do ropy v Kanadě

Calgary – Čínská ropná společnost Sinopec se chystá investovat v Severní Americe. Půjde o jednu z největších čínských investic v této oblasti. Sinopec koupí podíl amerického koncernu ConocoPhillips v největším projektu kanadských ropných písků Syncrude za 4,6 miliardy dolarů, tedy 86 miliard korun. Conoco v pondělí večer oznámila, že největšímu čínskému zpracovateli ropy na Syncrude Canada Ltd. prodá 9 procent svých akcií.

Čína není běžný zákazník, platí více než ostatní

Cena transakce je mnohem lepší, než se čekalo. Když ConocoPhillips loni v říjnu svůj podíl nabídla k prodeji, očekávala, že ji bude schopná prodat jen o dvě miliardy levněji. Prodej však ještě musí být schválen regulačním úřadem.

Sinopec investuje miliardy do kanadské ropy (zdroj: ČT24)

„Je to poměrně zajímavá investice, na které lze vidět, že s rostoucí cenou černého zlata se dostávají právě tato hůře dostupná ložiska, jako jsou kanadské písky zase zpět do zájmu investorů,“ podtrhl v rozhovoru pro ČT24 analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

V minulých letech zažily investice do kanadských ropných písků boom. Ceny ropy totiž tenkrát překročily 80 dolarů za barel. S nástupem globální recese a po propadu cen ropy však zájem ochabl. Nyní už jsou ceny ropy opět vysoko. Čínské státní společnosti ale nemusejí brát ohled na standardně rychlou návratnost jako soukromé ropné firmy ani v období recese. V posledních letech tak čínské podniky často přebíjely svými nabídkami řadu soukromých konkurentů včetně domácích aktérů.

Syncrude vytěží 350 tisíc barelů ropy denně

Syncrude je největší projekt ropných písků vůbec a je v provozu od roku 1978. Největším vlastníkem Syncrude je Canadian Oil Sands Trust, který má na projektu 37 procent. Celková kapacita těžby v rámci projektu v současnosti činí 350 tisíc barelů denně. To představuje asi osminu celkové ropné produkce Kanady. Kanadské ropné písky jsou po Středním východě největší světovou zásobárnou ropy.

Sinopec například loni zaplatila 7,2 miliardy dolarů za společnost Addax Petroleum, která vlastní ropná aktiva v západní Africe a Iráku. Mimo jiné si taky pořídila za nezveřejněnou sumu desetiprocentní podíl na projektu Northern Lights francouzského koncernu Total. Čínská společnost PetroChina loni zase získala většinový podíl na licencích firmy Athabasca Oil Sands za 1,9 miliardy dolarů. Čína tak shání energetické zdroje, kde se dá, aby nasytila ohromnou spotřebu své rostoucí ekonomiky.